Penuria de medici radiologi din spitalele mici din Mureș ar putea fi rezolvată de teleradiologie
Publicat de Rotar Mirela, 10 noiembrie 2023, 13:12 / actualizat: 20 noiembrie 2023, 7:52
La Spitalul Clinic Județean Mureș sunt 10 medici radiologi, la această dată, după ce doi medici s-au pensionat în acest an, iar la UPU SMURD Târgu Mureș sunt 6 radiologi în schemă completă, aceeași situație fiind și în spital.
Ce mai mare problemă se regăsește, în schimb, la spitalele mici din municipii și orașe care suferă de lipsa medicilor radiologi.
La Spitalul Municipal din Reghin ”dr. Eugen Nicoară” sunt doar doi medici angajați radiologi și ar mai trebui încă doi.
Conducerea unității lucrează în momentul de față pentru a porni o linie de gardă pe radiologie dar cu medici angajați prin contracte de prestări servicii.
Deja trei medici lucrează la Reghin în acest sistem pe chirurgie, interne și ginecologie, în condițiile în care angajările sunt blocate.
Există o lipsă de medici și pe alte specialități aflăm de la managerul Spitalului Municipal din Reghin, Florentina Toncean:
Doar pe partea de CT avem doi medici cu competențe. Pe partea de mamografie lucrăm cu un medic radiolog cu competențe în Senologie care vine din Târgu Mureș și cu care avem contract de prestări servicii. Pe partea de Urgență mai avem de doi medici, cel puțin. Un singur CT avem care deservește tot dar nu avem listă de așteptare. Pacienții care vin în urgență sunt rezolvați imediat iar pe partea de ambulatoriu cred ca trei săptămâni se stă, cel mult.
Și la nivel național există o lipsă de medici radiologi în spitalele publice. Conform datelor Ministerului Sănătății, sunt 1.800 de radiologi la peste 300 de spitale de stat, plus alte 200 private.
De asemenea, la unele spitale listele de așteptare pentru un CT sau RMN se întind pe o perioadă de 6 luni.
Această problemă ar putea fi rezolvată prin teleradiologie, un concept de mult timp discutat și pentru care există din luna mai, a acestui an, un cadru legal.
Totuși, Legea nu specifică modalitatea de remunerare a medicului radiolog, motiv pentru care acest sistem nu funcționează, mai spune managerul Spitalului din Reghin, Florentina Toncean:
Soluția pentru spitalele municipale ar fi să se creeze un centru la nivelului Spitalului Județean de urgență la nivelul UPU, care să asigure garda pe timp de noapte a tuturor spitalelor mici prin imaginile de pe Teleradiologie. Probabil că voință există doar că nu este legiferată modalitatea de plată. Nu le convine să fie angajați într-un centru din Târgu Mureș și să citească toate imaginile care vin de la toate celelalte spitale deși spitalele mici au 2 , 3 pacienți pe noapte, deci nu ar fi așa de mult.
Florentina Toncean mai spune că avantajul Teleradiologie ar fi în special pentru pacienți care nu ar mai fi puși pe drumuri noaptea pentru a face un CT sau RMN la Târgu Mureș și ar întârzia și punerea unui diagnostic.
Teleradiologia este un serviciu medical în cadrul telemedicinei, care constă în transmiterea electronică a imaginilor radiologice, cu ajutorul tehnologiilor digitale, în scopul interpretării lor de către specialiștii în radiologie-imagistică medicală și stabilirii unui diagnostic.
Serviciul a fost reglementat oficial în România de Ministerul Sănătății, prin aprobarea normelor specifice de organizare și funcționare a teleradiologiei.
Normele au fost aprobate prin ordinul ministrului Sănătății nr. 1.584/2023, publicat în 17 mai 2023 în Monitorul Oficial.
Autor: Cristina Bulbescu