„Pentru un Tîrgu-Mureș liber de fumat”

Publicat de radiomures, 18 aprilie 2016, 18:10 / actualizat: 18 aprilie 2016, 22:38
Universitatea de Medicină și Farmacie organizează, pentru al treilea an consecutiv, Săptămâna Universității Medicale libere de fumat, în perioada 18-22 aprilie. Mesajul lansat de studenți în acest an este ca municipiul Tîrgu-Mureș să devină un oraș liber de fumat. Proiectul mai are un obiectiv în acest an, și anume dezbaterea noii legislații care a intrat în vigoare în data de 17 martie .
A fost înființată, de asemenea, ”Coaliția Universității Libere de Fumat”, care este condusă chiar de rectorul UMF Leonard Azamfirei. Acesta spune că proiectul nu are doar o menire medicală, ci și una socială, de a forma mentalități:
Este o latură științifică, medicală și este o latură socială, cel puțin la fel de importantă ca și cea medicală. Din aceste două motive, noi, ca universitate, ne-am implicat în acest proiect. Partea științifică a acestui proiect e făcut în colaborare cu colegi din Statele Unite, din Ungaria și cu specialiști din Tîrgu-Mureș a adus un plus valoare care s-a concretizat prin date recoltate în premieră în România. Sigur, este și o componentă socială pe care noi, ca universitate, trebuie să ne-o asumăm de fiecare dată.”
De anul trecut, în curricula universitară a UMF Tîrgu-Mureș a fost inclus un curs de tabacologie. S-a înființat chiar și un cerc științific al studenților care au câștigat mai multe proiecte pe plan național și internațional. Grupul de inițiativă este pregătit acum să extindă proiectul și la alte universități, spune coordonatorul prof.dr Kikeli Istvan:
Universitatea noastră este prima universitate liberă de fumat din România. Anul trecut s-au pornit cursurile de tabacologie, s-a înființat Cercul științific de tabacologie. În momentul de față suntem capabili să predăm strategia la alte universități medicale și nu numai. În momentul de față, deja s-au raliat acestui proiect Universitatea Petru Maior și Universitatea Sapienția”
Peste 100 de studenți mediciniști din Tîrgu-Mureș participă voluntar la diseminarea informațiilor în cadrul acestui proiect și efectuează măsurători de monitorizare a calității aerului în Universitate și în căminele studențești. Rezultatele obținute sunt îngrijorătoare, dar studenții speră că datele se vor schimba pe parcurs.
Adina Radu, de la Liga Studenților UMF Tg.Mureș:
Sperăm ca de acum încolo rezultatele vor fi îmbucurătoare și dacă până acum 1 din 3 studenți ai UMF-ului erau fumători, din cei 4.000 de studenți, sperăm ca de acum să fie în descreștere având în vedere că se aplică legea fumatului. Vom vedea pe parcursul studiilor noastre viitoare pentru că nu ne vom opri aici.”
Conform rezultatelor obținute până în prezent, unul din trei studenți este fumător și aproape jumătate sunt de sex masculin. Pe parcursul anilor de studiu se constată o ușoară creștere a prevalenței fumatului activ. Din totalul studenților fumători în UMF, aproximativ 60% ar dori să renunțe la fumat, iar 80% resimt expunerea la fumatul pasiv.
Calitatea aerului este alterată în special în căminele studențești și chiar dacă majoritatea studenților sunt la curent cu legislația antifumat aflată în vigoare, ei nu o respectă de fiecare dată.
Cristina Bulbescu
Foto: stiri.tvr.ro