16 august este Ziua Națională de Conștientizare a Violențelor Împotriva Creștinilor

Publicat de Corina Muntean, 16 august 2020, 10:10 / actualizat: 17 august 2020, 9:16
Anul acesta a fost stabilit prin lege ca data de 16 august să fie Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.
Patriarhia Română își exprimă aprecierea pentru declararea acestei zile de către Parlamentul României, în contextul în care și astăzi în lume cei mai numeroși martiri pentru credință sunt creștinii.
Martiriul familiei Brâncoveanu a avut nenumărate replici pentru neamul românesc, cea mai recentă fiind cea din închisorile comuniste, spune preotul ortodox din Târgu-Mureș, Silviu Negruțiu:
Cred că ar fi foarte pedagogic ca icoana acestor sfinți să fie subiect de meditație zilnică pentru un creștin. Spun lucrul acesta pentru că este vorba de o mare personalitate umană și creștină. Dumnezeu cred că a făcut din Constantin Brâncoveanu un model pentru noi. Exemplele închisorilor comuniste sunt elocvente. Închisorile în sine au fost lecții de martiraj pentru majoritatea dintre cei ce nu s-au ”iudificat”. E extrem de periculoasă societatea, ca mentalitate, în care noi trăim pentru că există acea formulă, nu de educare, ci de dresaj. Oamenii se dresează și răspund la comenzi.
Constantin Brâncoveanu a avut mai bine de 25 de ani statutul de Domn al Țării Românești.
A fost unul dintre cei mai bogați oameni ai timpului său și unul dintre cei mai credincioși din generația lui, alegând martiriul pentru credință, pentru neam și Dumnezeu decât să accepte religia mahomedană.
Înainte de a fi decapitat, în 15 august 1714, el a asistat la decapitarea, pe rând, a celor 4 copii pe care îi avea, a ginerelui și a sfetnicului său.
Trupurile lor au fost aruncate în Bosfor, dar au fost recuperate de câțiva credincioși. Rămășițele Domnitorului au ajuns mai târziu să fie înmormântate în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București.
Astăzi, clădirile Parlamentului și Guvernului, Arcul de Triumf și Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, precum și Palatul Mogoșoaia, construit de Constantin Brâncoveanu, vor fi luminate în roșu între orele 20:00 și 24:00 pentru a le reaminti românilor că în multe regiuni ale lumii nenumărați creștini sunt persecutați, uciși și supuși violențelor.
Potrivit statisticilor, pe glob, opt creștini sunt uciși în fiecare zi pentru apartenența lor religioasă.
Cristina Bulbescu