Pentru prima dată, apelurile pentru urgențele reale depășesc apelurile false la 112

Publicat de MIRELA ROTAR, 11 februarie 2020, 12:42 / actualizat: 17 februarie 2020, 22:01
Potrivit statisticii Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), în 2019 au fost înregistrate 11,3 milioane de apeluri la Serviciul 112, cu 1,5 milioane de apeluri mai puține decât în 2018.
De asemenea, numărul apelurilor pentru cazurile reale de urgențe au avut cea mai mare pondere, adică 51%.
În continuare există milioane de apeluri făcute din greșeală, false sau injurioase, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș purtătorul de cuvânt al STS, Cătălin Chirca:
Este pentru prima dată când numărul de apeluri pentru urgențe l-a depășit pe cel de non-urgențe, ceea ce este un pas important. Poate s-a conștientizat mai bine din perspectiva cetățeanului dar, în același timp, trebuie să-i educăm pe oameni ca să știe când trebuie să apeleze la 112.
Jumătate din apelurile de urgență de anul trecut au fost pentru sprijin medical, un sfert pentru poliție, 17% pentru pompieri și 4% pentru jandarmi. Cetățenii trebuie să știe însă când anume trebuie să sune la 112, precizează purtătorul de cuvânt al STS, Cătălin Chirca:
Dacă mă refer la un accident rutier și avem o coliziune între două mașini, o simplă tamponare în urma căreia nu au rezultat victime, atunci nu trebuie să sunăm la 112. Dar dacă este pusă în pericol viața unei persoane sau a mai multor persoane, dacă este pus în pericol mediul înconjurător sau proprietatea cuiva, atunci trebuie să apelăm la numărul 112.
Târgumureșenii cred că după incendiul de la Colectiv Serviciul 112 s-a îmbunătățit iar extinderea lui este absolut necesară:
Astăzi este marcată pe plan european „Ziua Numărului Unic de Urgență 112” care a fost creat în 1991.
În România, sistemul a fost implementat pentru prima dată la Târgu-Mureș în 2001, sub coordonarea dr. Raed Arafat, și a devenit funcțional la nivel național trei ani mai târziu.
Din 2008, 112 este unicul număr de urgență care poate fi folosit de pe orice telefon pentru a ajunge, gratuit, la serviciile ambulanță, pompieri și poliție în orice țară a Uniunii Europene.
Cristina Bulbescu