Pensionarul de rând nu primeşte înapoi nici măcar jumătate din cât a cotizat toată viaţa la sistemul public de pensii
Publicat de Corina Muntean, 6 octombrie 2023, 11:00
Deși pensia socială va crește potrivit noii formule de de calcul, deocamdată banii unui pensionar de rând sunt puțini. Un român cotizează în medie la sistemul public de pensii peste 650.000 de lei în 35 de ani de muncă, însă pensia cumulată pe care o primeşte ulterior nu ajunge nici la jumătate din sumă.
Un angajat român cotizează la sistemul de pensii circa 652.000 de lei în cei 35 de ani de activitate profesională ceruţi de lege. La final, pensia medie este de doar 40% – 50% din salariul pe care-l câştiga, arată Ziarul Financiar. Este o situație injustă, ce nu mai poate fi tolerată, iar acum se fac calcule noi pentru pensii, care se vor mări, diferența fiind de la câteva procente până la 30 %. Dar realitatea este neplăcută dacă nu chiar crudă.
Potrivit Eurostat, speranţa de viaţă medie în România este de circa 75 de ani, adică cu zece ani peste vârsta de pensionare, iar în cei 10 ani pensionarul nu primeşte înapoi nici măcar jumătate din cât a cotizat toată viaţa la sistemul public de pensii.
Teoretic, fiecare român cotizează 21,25% din salariu la sistemul public de pensii. Alți 3,75% merg la fondul de pensii private, pilon 2. Dacă luăm în calcul un salariu mediu brut de 7.300 lei, putem să spunem că la sistemul public de pensii se duc circa 1.550 de lei pe lună/asigurat.
Presupunând că un angajat se pensionează la limita de vârstă de 65 de ani, are cotizaţia de 35 de ani cerută de lege şi a avut salariul mediu pe economie din prezent, la sfârşitul vieţii profesionale totalul cotizat ar ajunge la aproape 652.000 de lei.
Realitatea este că majoritatea românilor au un salariu mult sub 7.300 de lei brut. Dar chiar și la un salariu mic, să zicem de 4.000 de lei brut, diferența rămâne mare. În acest caz asiguratul ar contribui la sistemul public de pensii cu 357.000 de lei în 35 de ani de activitate. Dacă pensia medie din România a ajuns la puţin peste 2.000 de lei în luna iulie a acestui an, iar durata medie de viaţă după pensie este de 10 ani, pensionarul primeşte înapoi doar 240.000 lei.
Atunci, ne întrebăm de ce sistemul public de pensii este pe deficit? Sunt multe cauze, spun economiştii. Una ar fi că cei 25 sau 21,25 % din salariu brut reţinuți angajatului pentru contul de pensii se duc într-o „găleată mare”, care este bugetul consolidat al statului. De acolo, banii se împart – la bunuri şi servicii, la investiţii şi, desigur, la pensii. Apoi, urmează pensiile speciale, pensia minimă garantată în plată şi cea mai gravă problemă, demografia.
„Sistemul public de pensii este o schemă Ponzi finanţată de stat”, atrage atenția economistul Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România. Sistemul public presupune solidaritatea între generaţii, adică plătesc azi pentru generaţia din spate şi voi fi plătit de generaţia ce vine. Care…nu prea mai vine: natalitatea este în mare scădere, iar tinerii continuă să emigreze constant spre meleaguri mai bune.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.