Pensionarii români o duc mai bine
Publicat de Corina Muntean, 29 ianuarie 2019, 10:50
Potrivit statisticii, ei s-au plasat în anul 2017 de-abia pe locul 11 în UE la riscul de sărăcie, aproape de media europeană. Să nu uităm însă, că programele de pensii diferă de la țară la țară și că, la noi există destul de multe persoane cu drepturi speciale care se pensionează înainte de 50 de ani, nu pe bani puțini.
O categorie distinctă, pensionarii sunt identificaţi ca fiind în risc relativ de sărăcie dacă venitul lor disponibil echivalent este mai mic de 60% din media naţională a venitului disponibil echivalent pe persoană, după transferurile sociale. Statistica acoperă toate persoanele care au cel puţin 18 ani ce trăiesc într-o gospodărie privată şi beneficiază de o pensie, inclusiv persoanele cu dizabilităţi. Oficiul european pentru statistică arată că România, având un procentaj de 16,1%, se situează puțin deasupra mediei europene, care este de 14%, după Germania (17,5%) sau Suedia (16,2%) şi puţin peste Slovenia (15,9%) sau Portugalia (15,1%). Datele pentru România arată cu mult mai bine faţă de cele din Estonia (46,1%), Letonia (43,7%), Lituania (36,7%), Bulgaria (32,4%) şi Croaţia (24,5%), statele care alcătuiesc top 5 al sărăciei relative a pensionarilor din UE. Cele mai bine plasate state europene privitor la riscul de sărăce al pensionarilor sunt Polonia (13,3%), Cehia (10,8%), Ungaria (9,1%) sau Slovacia (7,6%). Cu excepţia Slovaciei, adoptarea monedei unice europene sau încercarea de a o adopta merg au ca impact o deteriorare relativă a standardului de viaţă al pensionarilor, respectiv, o creştere mai rapidă a mediei naționale a veniturilor în raport cu pensiile. În mod sugestiv, ţările baltice au avut anterior valori cu mult mai scăzute ale procentajelor de sărăcie . Astfel se explică de ce Polonia, Cehia şi Ungaria, nu se grăbesc să adopte euro deşi ar avea un nivel de convergenţă peste al nostru, și, în consecință au procentaje de risc de sărăcie în rândul pensionarilor semnificativ mai reduse, chiar decât ţările membre ale Zonei Euro. Cu toate acestea, riscul de sărăcie a persoanelor în populația țării poate fi mai mare decât în cazul restrâns al pensionarilor. Este și situația României, unde 25,3% risc din populația generală este încadrată cu grad de risc ridicat al sărăciei după transferurile sociale faţă de 16 % în cazul pensionarilor.
Fenomenul este explicabil, prin faptul că această categorie de populație este mai activă politic decât, spre exemplu cea a tinerilor, se duce frecvent la vot și este mai ușor influențabilă sub aspect financiar. Este firesc astfel, ca o parte a veniturilor bugetare să se îndrepte spre indexarea punctului de pensie, măsură menită să-i mulțumească pe pensionari și să asigure coaliției aflate în acel moment la putere, o continuitate a mandatelor parlamentar și guvernamental.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Surse: www.eurostat, www.cursdeguvernare.ro