Peisaj hibernal în Transilvania
![Peisaj hibernal în Transilvania Peisaj hibernal în Transilvania](https://i0.wp.com/www.radiomures.ro/wp-content/uploads/2017/04/trafic_conditii-de-iarna.jpg?resize=744%2C435&ssl=1)
Publicat de radiomures, 20 aprilie 2017, 12:11
La munte sunt anunţate ninsori abundente şi vânt puternic.
Pentru estul, centrul şi sudul ţării este în vigoare un cod galben, care va fi dublat de unul porocaliu, de la ora 18:00.
Se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri importante din ţară, mai ales în Transilvania.
Stratul de zăpadă ajunge pe unele tronsoane chiar şi la 5 centimetri, iar şoferii sunt sfătuiţi să îşi echipeze corespunzător maşinile şi să conducă prudent.
Pe drumurile naționale și județene din Mureș nu sunt probleme, dar se circulă în condiții de iarnă.
Doar la munte a fost nevoie de intervenția utilajelor de deszăpezire, spune prefectul Lucian Goga:
Starea drumurilor din județul Mureș, atât cele județene, naționale și comunale este bună. S-a circulat, în cursul serii în condiții de iarnă pe DN 15 în zona Lunca Bradului, iar Secția Drumuri Naționale a intervenit cu utilaje și material antiderapant. La ora la care vorbim în județul Mureș se circulă bine dar în condiții de iarnă pe toate drumurile. Aș sfătui conducătorii auto să circule cu prudență, pentru că pot exista porțiuni umede care să alterneze cu porțiuni de depunere de strat subțire de zăpadă; noi monitorizăm starea drumurilor din tot județul și nu numai.”
În judeţul Harghita, traficul rutier a fost reluat pe DN12C, la ieşirea din Lacu Roşu către Gheorgheni, după ce a fost oprit din cauza unui copac doborât de vânt.
Pentru că există riscul ca și alți copaci să se prăbușească, este posibil ca tronsonul de drum să se închidă temporar.
Și circulaţia feroviară a fost întreruptă între staţiile Sânsimion şi Baile Tuşnad, în judeţul Harghita, după ce un copac smuls de vânt a căzut pe linia de cale ferată
În judeţul Covasna, traficul rutier a fost reluat pe DN11C, între Turia şi Bixad, deocamdată pe o bandă, alternativ. Urmează ca în scurt timp resturile copacului căzut pe carosabil să fie îndepărtate şi de pe cealaltă bandă.
Centrul INFOTRAFIC mai informează că, începând cu ora 9:15, în judeţul Covasna, traficul rutier a fost reluat pe DN11, în Pasul Oituz, deocamdată cu restricţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.
În județ ninge încă de aseară iar circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe carosabil ud şi acoperit pe alocuri cu zăpadă.
A nins abundent în special în zonele montane (Oituz, Breţcu, Ojdula, Covasna şi Întorsura Buzăului), unde stratul de zăpadă măsoară între 5 şi 10 centimetri în afara carosabilului.
Maşinile de intervenţie au acţionat pentru curăţarea drumurilor, iar pe DN 11, în zona Pasului Oituz, circulaţia rutieră a fost oprită joi dimineaţă timp de aproximativ o oră în vederea facilitării utilajelor de deszăpezire.
În zona Pasului Oituz se menţin restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 3,5 tone.
Cum se circulă în țară la această oră aflăm de la Paul Ulieru de la Centrul Infotrafic:
Şi hidrologii au emis avertizări. Este cod portocaliu de inundaţii pe afluenţii râului Buzău până la ora 18:00. Pe alte râuri din zece bazine hidrografice este cod galben până mâine după-amiază. Potrivit specialiştilor, se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.
Astăzi ninge în Sibiu, însă zăpada nu s-a depus încă, acesta fiind un fenomen rar întâlnit primăvara, ultima dată ningând aici în urmă cu 21 de ani, a precizat meteorologul Udo Reckerth.
Ninsoarea nu a afectat traficul rutier sau pe cel aerian, potrivit Poliției Județene și reprezentanților Aeroportului Internațional din Sibiu.
Cel mai mult a nins în ultimele 24 de ore, în stațiunea Păltiniș, unde stratul de zăpadă este de 11 centimetri. Cel mai mare strat de zăpadă din județul Sibiu se înregistrează la Bâlea Lac, de peste un metru jumătate.
Cum explică specialiștii valul de frig de acum aflăm de la consilierul meteo din cadrul Administrației naționale de meteorologie, Makkai Gergely: