Pedepsele inculpaților în dosarul Colectiv ar putea fi reduse dupã ce magistrații au schimbat parțial încadrarea juridicã a faptelor
Publicat de MIRELA ROTAR, 4 noiembrie 2021, 07:41
A fost eliminatã aplicarea articolului care se referã la consecințele deosebit de grave în cazul infracțiunii de abuz în serviciu, de care sunt acuzați o parte dintre inculpați.
Supraviețuitori ai tragediei din Colectiv și rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisã, decizia instanței de a discuta schimbarea încadrãrii juridice a faptelor
Un complet de divergenţă, format din trei judecători, a admis parţial schimbarea încadrării juridice a faptelor şi a eliminat aplicarea Articolului 309 din Codul Penal cu titlul „Faptele care au produs consecinţe deosebit de grave” în raport cu infracţiunea de abuz în serviciu pentru care fostul primar Piedone a primit la tribunal o condamnare de 8 ani şi 6 luni de închisoare.
Articolul 309 prevede că dacă diferite fapte au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate. Magistraţii au dat aceeaşi soluţie şi în cazul funcţionarilor de la Primăria Sectorului 4 şi pentru cei doi pompieri Antonina Radu şi George Matei. Instanţa a respins restul cererilor şi nu a fost schimbată încadrarea juridică din abuz în serviciu în neglijenţă în serviciu.
Supravieţuitori ai incendiului din 2015 din Colectiv şi rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, decizia instanţei de a discuta schimbarea încadrării juridice a faptelor, susţinând că aceasta ar duce la pedepsei „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”.
Procesul, aflat în faza de apel din 2019, va continua în 17 noiembrie.