Pedepse mai mari pentru agresarea angajaților din silvicultură
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 decembrie 2021, 12:06
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia infracţiunea de ultraj asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu să fie sancţionată cu pedepse majorate cu jumătate, la fel ca în cazul poliţiştilor şi jandarmilor.
Modificarea legislativă a venit după insistențe repetate ale reprezentanților angajaților din acest domeniu, în contextul în care agresiunile fizice și verbale asupra lor s-au înmulțit în ultimii ani, a declarat pentru Radio Tg.Mureș președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva, Silviu Geană:
Proiectul de lege este inițiat de Federația Silva și el a fost adus la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, personal l-am predat domnului ministru Tanczos Barna. Este un proiect care aduce un pic de liniște, dacă putem spune așa, în rândul colegilor noștri silvicultori, atât timp cât pedeapsa pentru ultraj și vătămare corporală este asimilată pedepsei care se aplică în cazul polițiștilor și în cazul jandarmilor, este vorba de majorarea de 1,5 ori a pedepselor.
Senatorul Cristian Chirteș, fost director al Direcției Silvice Mureș, salută noua lege și speră că și anchetele vor evolua mai rapid:
Era o lege necesară, și orice lege care vine în protejarea personalului silvic este binevenită. Am văzut că, în ultimii ani, au fost foarte multe agresiuni asupra personalului silvic, nu doar de la stat, ci și de la ocoalele private. Cred că și această modificare legislativă vine în sprijinul anchetatorilor, până la urmă, pentru că aceste fapte vor fi incriminate mult mai bine decât o face legislația actuală.
Cristian Chirteș a precizat că, deși în județul Mureș agresiunile fizice la adresa personalului silvic nu sunt frecvente, există o temere a angajaților de a acționa asupra infractorilor:
În general, în județul Mureș, nu au fost, în ultimii ani, agresiuni fizice propriu-zise, în schimb au fost agresiuni verbale. Am discutat cu personal silvic, există și o frică de a acționa asupra unor infractori care sunt grupați, mai multor infractori. Au fost agresiuni, în schimb, în zona Maramureș, în Neamț, în Suceava, din fericire, în județul Mureș nu am avut agresiuni fizice.
Legea a fost iniţiată de senatorul UDMR Tánczos Barna care este ministru al Mediului.
După votul din Camera Deputaților, legea urmează să fie promulgată de Președintele României.
Raluca Creț