Pe lângă toate temerile care ne bântuie privitor la evoluția economică, avem parte și de un lucru cert pozitiv
Publicat de Corina Muntean, 22 iunie 2020, 14:07 / actualizat: 9 august 2020, 12:00
O creștere de 20 de procente a bursei, ce înseamnă tranzacții de peste 1 miliard de euro la Bursa de Valori București în primele 5 luni ale anului.
Cum privesc investitorii această evoluție?
Valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare înregistrată pe Piața Reglementată la vedere a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 5,29 miliarde lei. Este echivalentul a 1,1 miliarde de euro la nivelul primelor cinci luni ale anului, în creștere cu 19,6% comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Un ritm de creștere susținut a fost înregistrat și la nivelul lichidității, un indicator reflectat prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare și care a ajuns la 10,16 milioane de euro în perioada ianuarie-mai din acest an, în urcare cu 17,9% comparativ cu același interval de timp al anului anterior. Cum s-a putut întâmpla o creștere bursieră chiar în timp de pandemie? Radu Hanga, președintele Bursei de Valori Bucuresti spune că de fapt, criza a activat potențialul investitorilor, iar aceștia au tranzactionat mult mai intens acțiunile listate la Bursa de Valori București în această perioadă. Situația generată de COVID-19 a creat o lichiditate mai bună în piață, iar bursa a beneficiat de pe urma acestei volatilități, a arătat președintele BVB. La rândul său Adrian Tănase, directorul bursei de valori nuanțează ideea: „Investitorii au privit situația cu mult mai mult calm față de ceea ce se întâmpla în piață în 2008-2009, iar gradul de sofisticare al investitorilor locali, atât instituționali, cât și individuali, a crescut semnificativ.”
La fel de adevărat este că, la nivelul indicilor bursieri, piața de capital din România înregistrează încă un nivel sub cel consemnat la finalul anului 2019, fiind puternic influențată de criza generată de COVID-19. Indicele BET-FI, care include cele 5 societăți de investiții financiare și Fondul Proprietatea, a fost indicele care a consemnat cel mai mic declin după primele cinci luni, respectiv 7,8% în echivalent lei. Pe de altă parte, situația făra precedent generata de pandemia de coronavirus care a condus la inchiderea voluntara și temporară a mai multor sectoare economice a readus în prim plan prioritatile legate de digitalizare și la bursa de valori. Intenția conducerii Bursei de Valori este să implementeze proiecte care pot genera lichiditate sporită. La finalul lunii mai, valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB era de circa 100 miliarde lei, sau echivalentul a aproximativ 20 miliarde euro.
Prin comparație, valoarea companiilor din bursa poloneză este de 9 ori mai mare. Asta înseamnă că mai avem de lucrat la capitolul valoare.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.