Pe lângă multe aspecte neplăcute ale plăților în economie, ne mișcăm greu și cu alfabetizarea digitală
Publicat de Corina Muntean, 30 septembrie 2022, 11:10 / actualizat: 5 octombrie 2022, 10:01
În România, 2 din 5 adulți sunt nebancarizați, iar rata de terminalizare a comercianților este 32%, fiind cea mai scăzută în rândul țărilor analizate.
Ponderea populaţiei bancarizate (a celor care au de-a face cu băncile sau alte instituții financiare) în România este de 60%, în timp ce nivelul de utilizare a serviciilor financiare de bază este cel mai scăzut din Europa, conform Indicelui Plăţilor Digitale 2021, al Mastercard. Potrivit companiei de carduri de piață și plăți electronice, la aceste rezultate contribuie nivelul redus de alfabetizare financiară al românilor, nivelul ridicat al economiei gri şi preferinţa consumatorilor şi a firmelor pentru numerar. Comparativ cu alte ţări din regiune, România are performanţe semnificativ mai scăzute, ponderea populaţiei bancarizate fiind de 78% în Ungaria, 81% în Bulgaria şi 86% în Croaţia. O premisă majoră pentru accesul populaţiei la servicii financiare este infrastructura de plăţi. Conform Indicelui Plăţilor Digitale 2021 care analizează evoluţia plăţilor digitale la nivelul unei ţări, sub-indicele Infrastructură a obţinut doar 69 de puncte din 100 în România.Ceea ce înseamnă că, în acest moment, 2 din 5 români nu au acces la produse şi servicii financiare şi, prin urmare, nu pot utiliza plăţile digitale. Dezvoltarea infrastructurii este baza pentru creşterea gradului de incluziune financiară, pe care se aşează apoi eforturile de educare a consumatorilor şi stimulare a adopţiei plăţilor digitale şi a inovaţiilor, arată Mastercard.
Sunt necesare, în continuare, investiţii susţinute pentru a creşte reţeaua naţională de terminalizare şi acceptare, în special în mediul rural şi urbanul mic. De asemenea, reglementarea cadrului legislativ joacă un rol cheie, firmele putând fi obligate să pună la dispoziţia clienţilor opţiuni digitale de plată. Sub-indicele Infrastructură analizează pregătirea infrastructurii existente şi capacitatea acesteia de a permite plăţi electronice, urmărind două componente: infrastructura fără numerar şi disponibilitatea soluţiilor de plată, fiecare cu o pondere egală în punctajul final. Componenta Infrastructura fără numerar, care măsoară penetrarea conturilor bancare şi a cardurilor de consum în rândul populaţiei adulte totale a obţinut 83 de puncte la nivelul pieţei locale.
În schimb, rata de terminalizare în rândul comercianţilor locali a fost estimată la numai 32% în România, pondere care a crescut treptat în ultimii ani. Acest rezultat este cel mai mic comparativ cu alte ţări din regiune în care Indicele Plăţilor Digitale a fost realizat – în Bulgaria, rata de terminalizare se situează la 64%, în Ungaria la 47%, iar în Croaţia la 44%. Mastercard precizează că este de aşteptat ca dezvoltarea reţelei de acceptare să îmbunătăţească scorul sub-indicelui Infrastructură în următorii ani, pe baza iniţiativelor de reglementare, şi a tehnologiilor inovatoare de terminale, în special în rândul întreprinderilor mici şi al întreprinderilor care operează în afara zonelor urbane.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.