Pe lângă faptul că avem din ce în ce mai puțini muncitori calificați, iar calitatea celor rămași este îndoielnică, este și tot mai greu să-i plătești

Publicat de Corina Muntean, 22 iunie 2022, 11:47
Forța de muncă este din ce în ce mai scumpă pentru antreprenori, iar personalul calificat, responsabil și serios tot mai dificil de găsit, în condițiile în care profesiile și meseriile nu sunt prețuite în țară. Creșterile costului orar al forţei de muncă țin pasul cu evoluția europeană. Forța de muncă s-a scumpit cu 3,7% în UE şi cu 3,2% în zona euro, în primul trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, conform Eurostat. Cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în Ungaria (20,1%), Bulgaria şi Letonia (ambele cu 12,8%), Lituania (12,6%), Polonia (10,6%), Estonia (9,5%) şi România (8,6%), singurul declin fiind în Grecia (minus 4,7%). Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori.
În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 8,6% în primul trimestru din 2022, iar costurile non-salariale un avans anual de 8,5%. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 3,3% în primul trimestru din 2022, iar costurile non-salariale un avans anual de 5,1%. Avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează creşterii cu 11,8% a costului orar al forţei de muncă în business, în timp ce în domeniul non-business s-a înregistrat un avans de 1,1%. Pe sectoare ale economiei, costul orar cu forţa de muncă a crescut la noi cu 12,7% în servicii, cu 10,9% în industrie şi cu 9% în construcţii. Dar, în timp ce prețurile cresc galopant, iar inflația atinge un nou record, salariile medii urcă infim în aprilie față de luna precedentă.
Astfel, potrivit INS, câștigul salarial mediu brut în aprilie a fost la nivel de țară de 6.443 lei, cu doar 0,7 % mai mare față de luna precedentă. În același timp, câştigul salarial mediu net a fost 3967 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 0,8 %.
Conform aceleiași surse, deși comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,4%, în realitate indicele câştigului salarial real a fost 97,9% ȋn luna aprilie 2022 față de luna aprilie 2021. Și asta se întâmplă din cauza prețurilor de consum tot mai ridicate. Iar discrepanțele nu se vor opri aici, având în vedere creșterile de prețuri din T2 la carburanți, care inevitabil vor afecta buzunarele românilor și indirect vor mai scumpi forța de muncă.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.