Patrule la Răstolița, după atacurile urșilor din ultimele zile
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 octombrie 2019, 15:34 / actualizat: 12 octombrie 2019, 15:33
Prefectul judetului Mures, Mircea Dușa, a convocat pentru astăzi Comitetul Local pentru Situații de Urgență din comuna Răstolița, după ce urșii au atacat gospodăriile oamenilor în ultimele două nopți și au ucis șase porci, dintre care cinci chiar noaptea trecută.
Comitetul a adoptat o hotărâre prin care se vor constitui echipe mixte de patrulare, pentru alungarea urșilor din apropierea localităților.
Mircea Dușa.
Am solicitat asociațiilor de vânătoare să întocmească documentele pentru obținerea autorizației de extragere pe situații de urgență, iar celor care au atribuții în domeniu le-am solicitat să evalueze de îndată pagubele și să înainteze documentele necesare, astfel încât cetățenii să își primească cât mai repede sumele cu titlu de despăgubire. De asemenea, am dispus câteva măsuri pe plan local, printr-o hotărâre a Comitetului local pentru situații de urgență, în sensul că, începând cu această seară, de la ora 18,30, am organizat echipe formate din jandarmi, polițiști, reprezentanți ai asociațiilor de vânătoare și localnici, care vor patrula și vor utiliza mijloace acustice și optice pentru îndepărtarea urșilor din intravilanul localității. Aceste activități se vor desfășura în fiecare seară, între orele 18,30 și 7,00, până la obținerea autorizației de extracție.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu, a arătat că efectivele de urs din județ sunt de câteva ori mai mari decât cele optime.
Optim în județul Mureș, în special în zona de munte, pentru că în zona de câmpie nu ar avea loc nici urs, în zona de munte avem un optim calculat de cei de la silvic de 240 de urși, estimat de noi, de către APM, circa 800 de urși, iar fondurile de vânătoare estimează circa 1.200. Soluția de moment este patrularea pentru a se asigura siguranța cetățenilor, dar pe termen mediu ar fi adoptarea unei legi care să permită vânarea urșilor.
Locuitorii sunt speriați de atacurile urșilor și se tem că ele se vor înmulți, inclusiv în timpul zilei.
În acest an, în județul Mureș s-au cerut peste 20 de derogări pentru extragerea urșilor periculoși, dar s-au aprobat doar 5.