Patru localități din Mureș primesc finanțare pentru centre de colectare prin aport voluntar

Publicat de Rotar Mirela, 21 octombrie 2022, 14:21
Ministerul Mediului finanțează aproape 600 de astfel de centre, care vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale.
Tot aici vor putea fi depozitate echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.
Sesiunea de depunere a proiectelor a fost deschisă în 22 septembrie, finanțarea este prin PNRR, iar criteriul de selecție a fost „primul venit, primul servit”.
Printre primele 24 de contracte de finanțare semnate se numără și 4 localități din Mureș: Reghin, Sighișoara, Bălăușeri și Sângeorgiu de Mureș.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Reghin, Grama-Vajda Imola:
Este o investiție esențială pentru că și Reghinul, alături de multe alte localități din țară, se confruntă cu lipsa infrastructurii de colectare a deșeurilor voluminoase, și o rată scăzută de colectare separată. Municipiul Reghin, în calitate de solicitant al finanțării nerambursabile, va asigura cofinanțarea proiectului, respectiv finanțarea cheltuielilor neeligibile, care asigură implementarea proiectului. Perioada de implementare a proiectului nu poate depăși data de 30 septembrie 2024.
La Sângeorgiu de Mureș, depozitul va rezolva problema deșeurilor aruncate ilegal, a arătat primarul Sofalvi Szabolcs:
Va fi amenajat la marginea comunei Sângeorgiu de Mureș, pe strada Gării, la peste 300 de metri de cea mai apropiată casă. Vor fi amenajate mai multe containere uriașe, în care oamenii vor putea aduce ei orice tip de deșeuri. Noi am întâmpinat probleme în comuna noastră că găseam pe malul râului Mureș, pe pășune, la liziera pădurii, o grămadă de deșeuri pe care le duceau oamenii că nu aveau ce să facă, deșeuri pe care operatorul de salubritate nu le ridica, de exemplu materiale rezultate din construcții, frunze, lemn, deșeuri electrice, chiar și cauciucuri, acumulatoare, medicamente. Acum, toate aceste deșeuri vor putea fi colectate în aceste centre.
Fondurile pentru aceste centre provin din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar suma totală alocată la nivel național este de peste 100 de milioane de lei.
Raluca Creț