Patru din zece români îşi gestionează banii bazându-se pe memorie şi instinct
Publicat de Corina Muntean, 30 martie 2021, 19:28
Patru din zece români îşi gestionează banii bazându-se pe memorie şi instinct arată o analiză de profil a unei bănci care activează pe piața locală.
Românii sunt stresați de plata datoriilor, cu atât mai mult cu cât criza generată de pandemie nu dă semne că s-ar fi estompat. Dar, cel puțin, par mai responsabili. Din datele centralizate în urma unei analize publicată de ING Bank reiese că, pentru a se proteja, 43% dintre români îşi administrează mai atent cheltuielile odată cu venirea pandemiei, iar 45% din ei încearcă să economisească mai mult pentru a avea o plasă de siguranţă pe viitor.
Peste o treime dintre români (37%) afirmă că au, în prezent, pus deoparte un fond de urgenţă, iar patru din zece consideră că pot apela la rude sau prieteni pentru sprijin financiar în cazul unui eveniment neașteptat. În acelaşi context, aproape o treime (29%) dintre cei chestionaţi susţin că sunt pregătiți să întâmpine un şoc financiar, precum pierderea locului de muncă. Potrivit analizei, 55% din totalul persoanelor intervievate spun că sănătatea financiară le influenţează sănătatea psihică, plata datoriilor fiind în proporţie de 64% sursa cea mai mare de stres. Următoarele elemente în topul factorilor de stres, sunt pentru români încercarea de a câștiga un venit suficient de mare pentru a acoperi cheltuielile (32%), încercarea de a economisi (27%) sau cheltuielile făcute zi de zi (27%). Întrebaţi despre modalităţile cele mai bune de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele, 64% dintre cei chestionaţi au răspuns că experienţa personală, cu eşecuri şi reuşite, este cea mai importantă. Numai 12% apelează la experţi financiari sau consultanţi pentru a învăţa cum să îşi gestioneze mai bine finanţele personale.
În acelaşi timp, 40% dintre români îşi gestionează banii zilnic bazându-se pe memorie şi pe instinct, iar unul din patru români declară că îşi setează mental limitele pentru sumele atribuite cheltuielilor sau economiilor. Pe de altă parte, 43% folosesc website-ul sau aplicaţia băncii lor cel puţin o dată pe săptămână pentru a-şi gestiona finanţele, iar o treime (33%) utilizează tabele în excel sau îşi notează veniturile şi cheltuielile într-o agendă.
Când vine vorba despre verificarea situaţiei financiare, aproape jumătate dintre respondenţi precizează că îşi verifică extrasele lunar, 26% cel puţin o dată pe săptămână şi 45% declară că reuşesc să se încadreze în bugetul pe care şi-l propun. La capitolul gestionare a finanţelor, 31% dintre români declară că fac acest lucru având în gând un orizont de timp mai extins, care implică economisire şi investiţii. Astfel, 27% iau în considerare forme alternative de a folosi banii economisiţi, precum investiția în fonduri mutuale. După această analiză, este cert că pandemia ne-a făcut să fim mai responsabili cu propriile venituri.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.