Patronii pun preț tot mai mare pe sănătatea mintală a forței de muncă
Publicat de Corina Muntean, 16 octombrie 2023, 11:05 / actualizat: 17 octombrie 2023, 14:25
De teamă să nu-și piardă salariații pe care-i mai au, din motive de sănătate și neîmplinire la locul de muncă, firmele din România au început să dea o importanţă tot mai mare sănătăţii mintale a angajaţilor și stării lor de bine.
Mai mult de două din trei, companiile din România (70%) alocă anual un buget pentru acţiuni/iniţiative în rândul angajaţilor cu privire la starea de bine şi sănătatea mintală, în timp ce anul trecut numai 36% făceau acest lucru, relevă un studiu realizat de o companie specializată în studii de strategie de brand. În plus, 34% dintre respondenţi consideră că bugetul alocat acestei direcții va creşte uşor pentru anul 2024, apreciind că starea de bine/fericire a angajaţilor este o prioritate. Asta, după ce doar 13% din respondenți spuneau anul trecut că vor creşte bugetul în acest an din astfel de considerente, relevă studiul agenţiei de comunicare şi PR Brain 4 Strategy, realizat de Unlock Research, în luna septembrie, cu manageri de resurse umane şi comunicare din companii.
Referindu-se strict la sănătatea mintală, 16% dintre intervievaţi o consideră o prioritate, în timp ce în 2022 doar 6% apreciau acest lucru. Comparativ cu anul trecut interesul pentru sănătatea mintală a angajaţilor a crescut semnificativ, însă nu este încă în topul priorităţilor unei companii. Mai clar, proioritare sunt: starea de bine/fericirea angajaţilor – 34%, achiziţia de noi talente – 34%, trainingul şi dezvoltarea profesională – 32%, retenţia angajaţilor – 32%, dezvoltarea leadership-ului – 28%.
„Pe de o parte companiile se luptă cu lipsa de talente şi loializarea angajaţilor, pe de altă parte studiile ne arată că oamenii devin din ce în ce mai anxioşi şi speriaţi de toate problemele economice, sociale şi politice. Comunicarea constantă este cheia şi echipele de PR, interne sau externe, trebuie să lucreze împreună mai mult în perioada următoare”, a afirmat Ana-Maria Diceanu, Fondator şi CEO Brain 4 Strategy.
Comparativ cu 2022, companiile investesc semnificativ mai mult timp şi resurse în măsurarea stării de bine a angajaţilor (cu o creştere de la 42% la 70%) şi a sănătăţii mintale a angajaţilor (cu un salt de la 17% la 40%).
Dar satisfacţia cu locul de muncă rămâne cel mai important lucru de măsurat pentru companii, observându-se, de asemenea, o creştere semnificativă în rândul companiilor care măsoară acest lucru. 27% dintre persoanele care lucrează în Uniunea Europeană sufereau anul trecut de stres, depresie şi anxietate, conform informaţiilor prezentate la reuniunea miniştrilor Muncii din Uniunea Europeană, iar expunerea la anumiţi factori de risc relaţionaţi cu stresul şi problemele mintale a crescut mai mult ca urmare a pandemiei de coronavirus.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.