Patronatele şi sindicatele din industria alimentară dau asigurări că în România nu există riscul apariţiei vreunei crize în acest domeniu
Publicat de Corina Muntean, 9 februarie 2022, 07:40
În schimb, o plafonare a preţurilor la alimente va genera o cascadă de efecte negative pe întregul lanţ agroalimentar, consideră factorii implicaţi.
Între timp, liderii politici caută soluţii pentru a-i sprijini atât pe producători, cât şi pe consumatori.
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a explicat la Radio România Actualități că adoptarea unor măsuri de plafonare a prețurilor la alimente, despre care s-a discutat în ultima perioadă, ar periclita aprovizionarea populației și ar stimula specula.
Dragoş Frumosu:
Eu cred că o măsură de raționalizare a unor alimente de bază ar fi o greșeală foarte mare, pentru că, în primul rând, ar crea foarte multă panică și, în al doilea rând s-ar face cumpărături în cantități mult mai mari și am ajunge chiar și într-un anumit moment la o risipă alimentară.
Şi producătorii reuniți în federația Romalimenta avertizează că o eventuală plafonare a prețului alimentelor va genera, pe lângă o aparentă și trecătoare calmare a prețurilor, o cascadă de efecte negative. Soluțiile pentru evitarea unei crizei alimentare vor fi decise de executiv și discutate într-o ședință a coaliției de guvernare, afirmă liderul PNL, Florin Cîțu. El subliniază că orice ingerință în piață atrage costuri foarte mari.
Florin Cîţu, preşedintele PNL:
Prețul cel mai bine este determinat de cerere și ofertă. Orice ingerință în piață vine cu costuri foarte mari. Piața produselor alimentare eu cred că funcționează foarte bine. Trebuie să ne gândim că plafonarea înseamnă imediat penurie.
De cealaltă parte însă, PSD propune plafonarea prețurilor la alimentele de bază pe o perioadă limitată, pe modelul aplicat la energie și gaze.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD:
/…/ am vorbit de plafonarea la prețurile de bază, la alimente asta nu înseamnă că obligăm producătorii să vândă la un anumit preț sau sub prețul de producție. Asta înseamnă că statul român intervine și subvenționează o parte din acest preț.
În urmă cu două zile, mai mulţi responsabili guvernamentali au avut o ședință de evaluare cu premierul Nicolae Ciucă, iar participanții au subliniat că, potrivit analizei specialiștilor, nu este necesară raționalizarea alimentelor, România nefiind afectată de o asemenea perspectivă.