Patrimoniul mureșean este lăsat la voia întâmplării
Publicat de radiomures, 10 iulie 2017, 15:25 / actualizat: 14 iulie 2017, 12:50
Răspunderea, în ceea ce privește întreținerea monumentelor istorice și în special a bisericilor de lemn, cade în grija exclusivă a proprietarilor, respectiv a parohiilor.
Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu nu are vreun buget, pentru investiții, în restaurarea edificiilor de patrimoniu, spune directorul acestei instituții, Nicolae Băciuț:
Grija cade în sarcina exclusivă a proprietarilor și aceasta pentru că problema aceastor biserici a intrat într-o fază de alarmă, pentru că populația satelor s-a redus, a îmbătrânit, puterea economică a acestora este către zero, și atunci, chiar dacă grija este a parohiei, sarcina ar cădea în spatele statului. Eu nu văd salvarea decât într-un program național de reabilitare a bisericilor de lemn – monumente istorice, fiindcă ele sunt cele mai vulnerabile.”
Nicolae Băciuț a mai spus că majoritatea acestor biserici de lemn sunt părăsite, neutilizate la această oră.
Un exemplu în acest sens este biserica din Sânmărghita, care anul trecut a ars în totalitate din cauza unui foc pus din neglijență.
În județul Mureș, Consiliul Județean a accesat aproape 18 milioane de lei, fonduri europene, pentru reabilitatea Palatului Culturii și a Muzeului de Științele naturii.
Reprezentantul CJ Mureș, Sanda Vițelar, a spus că există depus, la PNDL, un proiect pentru reabilitatea palatului Apollo din Tg. Mureș:
Clădirile pe care noi le avem în proprietate, monumente de patrimoniu, sunt în general date în administrarea instituțiilor subordonate: Palatul Culturii, Palatul Apollo, Palatul Administrativ, Castelul de la Zau de Câmpie. Vom pregăti, pentru anul viitor, mai multe evenimente pentru a marca Anul European la Patrimoniul Cultural. Este foarte important să informăm cetățenii asupra necesității restaurării lor și mai gândim o serie de întâlniri cu arhitecții-șefi din județele din Regiunea Centru, pentru a avea o strategie comună și a crește numărul de turiști.”
În județul Mureș există înregistrate 1117 clădiri de patrimoniu, aflate în proprietatea CJ, a primăriilor respective în proprietate privată, ca și cetățile de la Sighișoara și Saschiz, aflate în patromoniul UNESCO.
Valeriu Russu