Paşi concreţi pentru stoparea risipei alimentare
În acest sens, a fost lansat proiectul „Food Waste Prevention in Harghita County”, câștigat de Consiliul Județean.
Publicat de Rotar Mirela, 16 octombrie 2024, 12:00 / actualizat: 16 octombrie 2024, 21:52
Risipa alimentară în România reprezintă o problemă complexă, care necesită intervenții la mai multe niveluri: educație, legislație, management în lanțul de aprovizionare și implicare socială. Este necesar un efort comun între autorități, companii și cetățeni pentru a reduce risipa alimentară și pentru a face tranziția către un comportament de consum mai responsabil și mai sustenabil.
În acest sens, a fost lansat proiectul „Food Waste Prevention in Harghita County”, câștigat de Consiliul Județean. Se va dezvolta o aplicaţie mobilă pentru a ajuta consumatorii să reducă risipa alimentară, se va forma personalul restaurantelor şi vor fi implicați elevi de la profilul gastronomic, spune pentru Radio Tg.Mureș directorul ADI de Dezvoltare Rurală Harghita, László Csongor:
Proiectul durează 24 de luni și implică 30.000 de persoane. Proiectul intenționează să dezvolte o aplicație mobilă, scopul este de a avea 1000 de consumatori implicați activ în reducerea risipei, pentru reprezentanții restaurantelor și elevi la profiluri gastronomic. Aceste programe vor include cele mai bune practici și o mai bună planificare a stocurilor.
Fiecare persoană poate reduce risipa de alimente aplicând câteva “trucuri”, spune Petruţa Pop, consilier în managementul resurselor casnice:
În primul rând, ştiind numărul membrilor de familie poţi să determini consumul mediu. Stabileşti un meniu pentru săptămână şi faci o dată cumpărăturile mari, pentru că atunci nu cumperi 5 kg de carne tocată, din care 3 le arunci la gunoi, nu te apuci să cumperi tot magazinul, dacă tu ştii că într-o săptămână se consumă 5 pâini, nu cumperi 10.
Se estimează că românii aruncă anual aproximativ 5 milioane de tone de alimente, iar o mare parte dintre acestea ar putea fi încă consumate.
Aceasta are consecințe negative nu doar din punct de vedere economic, ci și ecologic, contribuind la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră și la risipa resurselor utilizate pentru producția acestor alimente.
Anual, pe 16 octombrie se celebrează „Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare”.
Autor: Sanda Vițelar