Păsările călătoare au început să sosească la Tg. Mureș

Publicat de Corina Muntean, 28 februarie 2019, 18:16
Pescărușii cu picior galben au sosit deja de o săptămână la Târgu-Mureș și pot fi văzuți în zona centrală a orașului.
Aceștia au început să-și pregătească cuiburile, locurile preferate fiind acoperișurile Primăriei, Prefecturii și a Palatului Culturii, spune președintele Asociației Milvus, biolog Papp Tamas:
Dumbrăveanca și vânturelul de seară îl puteți urmări numai online pe calculator, însă, dacă vreți ceva mai palpabil legat de păsări migratoare la noi în oraș, chiar dacă o să sune puțin ciudat, pescărușii cu picior galben care știți deja că cuibăresc de vreo 15 ani în Târgu-Mureș, și ei pleacă toamna și de vreo săptămână au revenit și încep să-și pregătească cuiburile. Deci, îi puteți auzi, îi puteți vedea, niște pescăruși mari, albi în centrul orașului. Și ei prevestesc primăvara.”
La mijlocul lunii martie se așteaptă să apară și berzele la Dumbrăvioara.
Anul acesta vor fi montate două camere web pentru a urmări obiceiurile pe care acestea le au cât timp cuibăresc și își petrec vara.
Se anunță și premii pentru telespectatorii pasionați.
Emisia cu berzele de la Dumbrăvioara este urmărită, de regulă, de peste 35.000 de telespectatori din toată Europa dar și de pe continentul american, din Australia și din Noua Zeelandă, a precizat purtătorul de cuvânt al Asociației Milvus, Iulia Vizi:
În luna martie așteptăm reîntoarcerea berzelor la cuibul din Dumbrăvioara, în zilele care urmează vom porni și camera web. Pe această cale, vom avea și un concurs pentru cei care vor vedea pentru prima dată barza în cuib, vor putea să facă un print screen al transmisiei și în funcție de ora văzută, vom decerna probabil vreo 5 premii. Pe de altă parte, vânturelul de seară, dumbrăveanca sunt pe drum, sunt în Africa. Ele vor sosi în România la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, însă ele vor prefera probabil partea de Vest a țării acolo unde sunt cuiburile și de unde au plecat.”
Până la sosirea berzelor, poate fi urmărit prin cameră web un vânturel roșu care și-a făcut cuibul la geamul unui apartament din Târgu-Mureș, spune Iulia Vizi:
Ca să nu ne plictisim, până pornim camera web de la berze, pornim camera unui vânturel roșu care este la etajul X al unui bloc din Dâmbul Pietros unde pasărea dă semne că vrea să-și construiască un cuib. E pe pervazul (geamului) unui coleg, căruia îi mulțumim. Am instalat o cameră, un panou ca să nu se vadă mișcarea din bucătărie și se pare că vrea, din nou, să cuibărească acolo.”
Toate păsările care au transmițător satelitar din Europa și care au fost inelate, se pot urmări pe internet la www.satellitetracking.eu
România are patru astfel de specii, respectiv acvila de câmp, cea mai rară pasăre răpitoare de la noi din țară, dumbrăveanca, vânturelul de seară și șoimul dunărean.
Cristina Bulbescu