Partenerii de guvernare nu au ajuns la un acord cu privire la majorarea pensiilor în 2023
Publicat de Andrei Borz, 18 noiembrie 2022, 18:47 / actualizat: 19 noiembrie 2022, 10:25
Subiectul pare că a produs tensiuni mari în relaţiile din cadrul coaliţiei, conform declaraţiilor de astăzi. Neînţelegerile ţin de modul în care să fie alocat procentul de 15 la sută cu care poate creşte la anul bugetul pentru pensii. În timp ce PNL susţine că legal şi corect este ca acesta să fie procentul general de creştere pentru toate pensiile, PSD pledează pentru o diferenţiere, astfel încât cei cu venituri mai mici să primească mai mult.
Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că angajamentele României în cadrul PNRR nu împiedică majorarea preconizată pentru la anul şi a subliniat nevoia de echilibru şi responsabilitate în luarea deciziei cu privire la creşterea pensiilor:
Stiu că sunt discuții legate de modalitatea în care se va aplica, dar vreau să fac o precizare cât se poate de clară. Nu cred că este un subiect pe care să ne angajăm într-o dispută politică. Aici este nevoie de o soluție, o soluție responsabilă, legată de modul în care asigurăm oamenilor creșterea venitului, astfel încât să compensăm efectele pe care le cauzează inflația. Și această soluție trebuie să fie una legală, posibilă, sustenabilă. Nu cred că va câștiga din acest joc al declarațiilor nici Partidul Național Liberal, nici Partidul Social Democrat. Nu suntem la guvernare să găsim soluții pentru un electorat sau pentru altul. Suntem la guvernare să găsim soluții pentru cetățenii României. Vorbim despre o situație complicată.
Partenerii de guvernare social-democraţi se consideră însă îndreptăţiţi să fie ei cei care definesc modul de majorare a pensiilor, după cum a afirmat azi liderul PSD Marcel Ciolacu.
Aflat la o conferinţă judeţeană a partidului, el a lansat mai multe critici la adresa liberalilor şi a declarat că aceştia nu au dreptul moral să dea vreo indicaţie sau vreo sugestie în acest domeniu social-democraţilor.
Marcel Ciolacu:
Cred în continuare că cei cu pensii mici care nu pot face față inflației provocate de criza de la energie și de prețul de la energie, care este o consecință a liberalizării prețurilor la energie de către un guvern de dreapta, pensiile mici trebuie să crească în România cu peste 15%, fiindcă altfel acești oameni nu vor putea depăși perioada următoare. Rostul nostru ca și social-democrați este, în primul rând, să avem grijă de acești oameni, cum am avut în ultimii 32 de ani. Ei nu au avut grijă și îi rog frumos să aibe decența și să se oprească din această mascaradă pe care o fac în acest moment, pentru că eu și colegii mei nu vom accepta acest lucru.
Din opoziţie, USR critică ideea majorării diferenţiate a pensiilor, pentru că astfel se renunţă la principiul contributivităţii, susţine deputatul Claudiu Năsui. El se referă la faptul că o variantă avansată dinspre coaliţia de guvernare ar fi majorarea punctului de pensie de 6,2 la sută, completată cu sume suplimentare acordate celor cu pensii mici.
„Pe PSD-PNL nu-i deranjează pensiile speciale mari. Îi deranjeaza pensiile contributive mari. Aşa că elimină principiul contributivităţii, iar cine a contribuit mai puţin va primi mai mult şi invers”, afirmă reprezentantul USR într-un comunicat.