Parlamentul începe, sãptãmâna viitoare, dezbaterea proiectului de modificare a Constituţiei
Publicat de radiomures, 14 iunie 2003, 00:00
Primele discuţii asupra noii legi fundamentale vor avea loc la Camera Deputaţilor, chiar în şedinţa de luni, urmând ca deputaţii sã lucreze toatã sãptãmâna în plen.
Reprezentanţii partidelor politice îşi vor susţine în plen şi amendamentele respinse şi care nu au fost incluse în raportul final al comisiei.
Pe de altã parte, atât deputaţii, cât şi senatorii sunt pregãtitţi chiar şi pentru o sesiune extraordinarã, astfel încât noua Constituţie sã fie adoptatã pânã pe 10 iulie.
Partidele politice din opoziţie sunt pregãtite sã lupte pentru ca amendamentele propuse la proiectul de modificare a Constituţiei sã fie acceptate.
Atât Partidul Democrat, cât şi cel Liberal au declarat cã vor condiţiona votul la noua lege fundamentalã.
Ca sã-şi dea votul pentru proiectul de revizuire a Constituţiei, Partidul Democrat solicitã adoptarea articolelor privind administrarea autonomã a contribuţiilor private la sistemul naţional de asigurãri de sãnãtate, coborârea pragului de vârstã pentru a putea candida la Senat de la 35 la 23 de ani şi eliminarea migraţiei politice.
PD mai solicitã ca membrii Guvernului sã rãspundã personal la întrebãrile şi interpelãrile formulate de deputaţi.
În plus, democraţii doresc limitarea numãrului ordonanţelor de urgenţã.
ªi liberalii spun cã vor vota Constituţia doar în anumite condiţii. Amendamentele pe care partidul le va susţine în plenul Parlamentului se referã la separarea clarã a atribuţiilor celor douã Camere ale Parlamentului, controlul parlamentar asupra Executivului, restrângerea imunitãţii parlamentare şi redefinirea atribuţiilor prefectului.
Purtãtorul de cuvânt al PNL, Eugen Nicolãescu, nu crde însã cã este oportun sã se fixeze un termen pentru votarea Constituţiei.
Pe de altã parte, Comisia pentru revizuirea Constituţiei şi-a încheiat misiunea. Ultima şedinţã a acestui for a avut loc la începutul acestei sãptãmâni, când a fost eleborat şi raportul final al proiectului noii legi.
Una din cele mai importante modificãri aduse Constituţiei se referã la prelungirea mandatului prezidenţial la 5 ani.
Potrivit proiectului noii Constituţii, proprietatea privatã este garantatã şi ocrotitã în mod egal de lege, indiferent de titular. Totodatã, în unitãţile administrativ-teritoriale unde minoritãţile naţionale au o pondere semnificativã, se asigurã folosirea limbii minoritãţii respective, în relaţiile cu autoritãţile administraţiei publice locale şi în justiţie.
Proiectul mai stabileşte cã primarii şi consiliile locale nu vor mai fi subordonaţi prefectului.
Satisfacerea serviciului militar rãmâne, încã, obligatorie.
Realitatea – Sorina Bota