Parlamentul a decis: cel mult trei variante de manuale tipărite exclusiv de Ministerul Educației
Publicat de Corina Muntean, 29 mai 2018, 13:32
Senatul României și-a dat votul decisiv legii manualului școlar. Aceasta spune că vor fi maximum trei variante la fiecare programă şcolară, iar Ministerul Educaţiei Naţionale este direct responsabil de calitatea lor.
Unii profesori își doresc revenirea la un singur manual, în timp de alții cred că diversitatea de cărți reflectă faptul că și elevii sunt diferiți.
Părinții au și ei opinii diferite despre existența unui singur manual, iar mulți cred că altele sunt de fapt problemele în învățământului românesc:
Personal aș fi optat pentru un singur manual. Trei e prea mult. Toți copiii ar fi ok să învețe dintr-un singur manual. Toți la fel. Evaluările sunt la fel pentru toată lumea. Mai degrabă aș pune un semn de întrebare asupra învățământului din România, asupra modului de predare, a manualelor foarte încărcate, programului foarte lung de ore pe zi.”
Potrivit legii, o dată la maximum patru ani ministerul este obligat să retipărească toate manualele. Acestea se mai retipăresc la schimbarea programei şcolare și dacă s-au constatat greşeli ştiinţifice.
Autorii și coautorii vor lucra direct cu Ministerul care are obligația să creeze aceste manuale începând cu anul 2020.
Vor fi prezentate în patru formate: tipărit, digital, în variantă digitală interactivă și în format Braille pentru nevăzători.
Implementarea unui singur manual nu va fi ușoară și ar putea crea probleme cadrelor didactice, este de părere Maria Demeter – profesor, psiholog școlar și director adjunct al Școlii Gimnaziale Augustin Maior din Reghin:
Manualul unic este de fapt ceea ce ne dorim în sfârșit dacă înseamnă stabilitate în învățământ, dar care sperăm să și apară, pentru că în toamna anului trecut a apărut așa-numitul compendiu cu care ne-am zăpăcit de cap. Acum dacă va mai apărea un compendiu unic și profesorii să umble înnebuniți după tot felul de texte și să multiplice până nu mai pot, atunci nu e o idee bună.”
Pentru a se putea aplica, legea manualului trebuie promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Marcela German