Parlamentarii se vor afla astãzi în teritoriu pentru a participa la festivitãțile organizate cu ocazia noului an școlar
Publicat de Corina Muntean, 9 septembrie 2019, 09:17
Parlamentarii vor fi prezenți, astăzi, în circumscripțiile electorale, cu prilejul deschiderii anului școlar. Activitatea în comisii și în plen va fi reluată mâine, când, la Senat este programată ședința pentru desemnarea unui nou președinte al acestui for legislativ, după demisia liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
Social-democrații propun ca postul să fie luat de vicepreședintele foștilor parteneri de guvernare, Teodor Meleșcanu. Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a precizat că Meleșcanu a acceptat nominalizarea pentru că nu agrează alialța ALDE cu PRO România:
Locul a fost al ALDE, și noi am vrut să arătăm că suntem corecți până la capăt. … am discutat cu colegii mei, am discutat și la întâlnirea pe care am avut-o cu președintele Camerei Deputaților și a fost un vot la Senat…
De cealaltă parte, președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că propunerea PSD reprezintă o încercare de a rupe grupul parlamentar al Alianței Democraților și Liberalilor din Senat:
Ce observ este un atac furibund al PSD-ului la adresa ALDE… Încercările de racolare – care au eșuat – ale unor membri ALDE se înscriu în această linie a unui război împotriva noastră.
ALDE îl susține, pentru funcția de președinte al Senatului, pe Ion Popa; iar PNL pe Alina Gorghiu, care are și sprijinul UDMR și PMP. Liberalii vor continua, săptămâna aceasta, și negocierile pentru moțiunea de cenzură la adresa guvernului Dăncilă. Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că documentul va fi depus în Parlament când vor exista suficiente semnături pentru demiterea Executivului. UDMR, care susține demersul liberalilor, atrage atenția că amânarea depunerii moțiunii de cenzură poate lăsa impresia că opoziția nu dorește preluarea guvernării.
În atenția parlamentarilor se află și legea privind recursul compensatoriu, și ordonanța de urgență a Guvernului, 114. Documentele așteaptă un vot final din partea Camerei Deputaților, după ce Senatul le-a adoptat tacit, fără dezbateri.