Parlamentarii mureșeni despre eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor
Publicat de Uifalean Cristian, 27 iunie 2023, 15:07
PSD consideră că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor era necesară pentru ca aceștia să aibă legitimitatea de a vota tăierea celorlalte pensii speciale.
Deputatul social-democrat Florin Buicu spune că, spre deosebire de reducerea celorlalte pensii speciale, un jalon în PNRR, eliminarea pensiilor speciale parlamentare nu a fost inclusă în acest program și nu reprezenta un angajament față de Comisia Europeană:
Am votat tăierea pensiilor speciale pentru că vom tăia toate pensiile speciale și nu e normal ca parlamentarii să nu își taie propriile pensii. Această cerere nu urma să apară ca jalon în PNRR, a fost de fapt o decizie a președintelui PSD de a fi tăiate pensiile speciale ale parlamentarilor care tocmai a fost votată. Pe viitor vom modifica pensiile speciale în general, e un alt proiect. Urmează reforma pensiilor speciale pentru celelalte domenii, ideea e că va trebui să găsim soluția cea mai bună, astfel încât aceste reforme prevăzute în PNRR să fie duse până la capăt.”
Senatorul PNL de Mureș, Cristian Chirteș, insistă asupra faptului că trebuie făcută o diferențiere între pensiile ocupaționale, precum cele ale militarilor, și pensiile speciale. El speră ca legea să nu fie atacată la Curtea Constituțională:
Am votat eliminarea acestor privilegii și vor urma și alte categorii, se va începe cu analiza pensiilor speciale din magistratură, din industria aeronautică, ewliminarea pensiilor speciale ale pensionarilor publici parlamerntari. Va trebui să vedem și cum punem pe tapet o separare clară a pensiilor ocupaționale- pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Singura problemă va fi să se rezolve perioada în care nu au contribuit la sistemul de pensii, înainte în 2015. Sperăm ca acest proiect de act normativ să nu fie atacat la Curtea Constituțională.”
Deputatul USR de Mureș, Adrian Giurgiu, care a votat pentru eliminarea acestor privilegii, nu e convins că cei de la putere vor merge mai departe în eliminarea pensiilor speciale și pentru alte categorii profesionale:
Au fost reclamații legate de elemente de neconstituționalitate, dar acelea au fost și data trecută, ei au zis că legea depusă de USR a fost neconstituțională, PSD-ul a depus una identică și la asta nu au mai reclamat probleme de constituționalitate. Pentru eliminarea pensiilor și a altor categorii, noi am depus proiecte de lege în acest sens, contează ce fac ceilalți actori politici, dacă coaliția își dorește cu adevărat sau doar trag un semnal și reduc pensile speciale pentru 0,5% din totalul pensiilor și restul pensiilor speciale vor să le mențină. Până la urmă, în 2015 ei le-au instituit.”
Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost votată ieri cu o largă majoritate în plenul Legislativului. Reprezentanţii partidelor din coaliţia de guvrenare au dat asigurări că este vorba doar despre primul document menit să anuleze astfel de privilegii.
Autor: Valeriu Russu