Parlamentarii mureșeni au votat pensiile speciale

Publicat de radiomures, 16 decembrie 2015, 16:25 / actualizat: 17 decembrie 2015, 9:36
Excepție au făcut liberalii, care au părăsit sala de plen în momentul votului.
Senatorul PNL de Mureș, Marius Pașcan, cataloghează legea drept o mare mare mârșăvie:
Evident, este o mare mârșăvie prin care cei de la PSD și de la fosta coaliție de guvernare au încercat să pună noi privilegii parlamentarilor, de parcă parlamentarii nu ar fi oameni de rând. Și de data aceasta parlamentarii PNL, inclusiv eu, am părăsit sala de ședințe. Este un protest prin care ne-am manifestat poziția. Tendința este ca parlamentarul să fie altfel decât simplul cetățean, în ultimul timp, un fel de superman. E inacceptabil pentru orice stat democratic în care cetățenii trebuie să fie egali în fața legii.”
În schimb, deputatului mureșean al UDMR, Kelemen Attila, i se pare o lege justă:
Sigur că am votat și cred că acest drept l-am avut. Guvernul Boc și domnul Băsescu ne-a luat acest drept și de la noi dar și de la alte categorii. Și noi am rămas singurii care am rămas cu drepturile acestea nereprimite. Cred că este o măsură justă.”
A votat pentru și deputatul PSD de Mureș, Florin Buicu, care consideră că astfel vor fi încurajați tinerii să intre în politică:
Am votat, da. Este, de fapt, un semnal pentru clasa politică și pentru anul viitor. Este un an când vor avea loc alegeri, alegeri locale, alegeri parlamentare. Practic, acest semnal este necesar pentru resetarea clasei politice iar această aprobare dată este pentru încurajarea în a veni spre politică a unor tineri care, până la urma urmei, să aibă viitorul asigurat.”
Proiectul de lege votat ieri de senatori și deputați prevede că parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcție de numărul de mandate încheiate.
Astfel, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească, în plus la pensie peste 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga aproximativ 4.600 de lei.
Legea va ajunge acum la președintele Klaus Iohannis care este obligat, în termen de 10 zile, să promulge proiectul.
Cristina Bulbescu
Sursa foto: www.cuvantul-liber.ro