Parlamentari de Mureș și Brașov despre legea izolării și carantinării
Publicat de Corina Muntean, 15 iulie 2020, 12:54
Comisia Juridică a Senatului urmează să voteze astăzi raportul privind proiectul de lege privind carantina şi izolarea. Documentul ajunge apoi în plenul Camerei Superioare.
Şi ieri au avut loc discuţii maraton pe această temă, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru. Au fost convenite mai multe modificări ale proiectului, în domenii precum carantinarea bunurilor, evaluarea asimptomaticilor sau cheltuielile pentru cei care nu respectă carantinarea la domiciliu.
Propunerea legislativă a reintrat într-o analiză amănunțită după ce a trecut cu relativă uşurinţă prin Camera Deputaților. În special PSD a reclamat că prevederile înaintate de guvern făceau posibile abuzuri la adresa drepturilor individuale pe considerente sanitare.
Deputatul de Mureș Florin Buicu, care este și președintele Comisiei de Sănătate , a declarat pentru Radio Târgu Mureș că toată lumea a fost de acord că proiectul venit de la Guvern are nevoie de modificări.
Un punct nevralgic l-a reprezentat decontarea integrală a concediilor celor aflați în izolare și carantină:
Pentru că în carantină și izolare concediile erau decontate 75%, am introdus decontarea concediilor în cuantum de 100%. Față de proiectul trimis de la Guvern în care luam de bun doar ce spuneau intituțiile internaționale, am specificat că decizia OMS trebuie să fie asumată și confirmată de Guvern. În decizia Curții Constituționale au fost câteva motive de neconstituționalitate a prevederilor, și am introdus conformitatea cu solicitările pe care CCR le-a cerut. Adică decizia sau recomandarea medicală luată este confirmată printr-o decizie administrativă de Direcția de Sănătate Publică și Care poate fi atacată în contencios de o persoană vătămată.
Senatorul de Brașov, Florin Orțan, a declarat pentru Radio Târgu Mureș că la discuțiile de ieri din Comisia juridică de la Senat au fost clarificate definițiile carantinei și izolării, dar și aspectele de neconstituționaletate semnalate de CCR:
Carantinarea înseamnă că persoana care a avut un contact posibil infectat va rămâne la domiciliu timp de 10-14 zile. Persoana infectată asimptomatică sau cu simptome minore va sta în spital maximum 48 de ore, în funcție de vârstă și de patologile asociate, ca să îi facem un mic bilanț înainte să permitem să se izoleze, chiar dacă este pozitivă, la domiciu. Nodul Gordian este legat de criteriile pe care trebuie să le îndeplinească domiciliul, ca această persoană pozitivă infectată, să se poată autoizola în domiciliul propriu.
Această lege va reglementa nu doar măsurile de sănătate publică pentru epidemia de COVID 19, ci și pentru alte tipuri de boli infecțioase .
Senatul este forul decizional pe această lege, după care merge la promulgare la președinte.
Valeriu Russu