Părinţii sunt îngrijoraţi de felul în care se va asigura distanţarea fizică în școli
Publicat de Corina Muntean, 21 august 2020, 08:50 / actualizat: 21 august 2020, 15:23
A rămas mai puţin de o lună până la începerea anului şcolar, însă provocările rămân legate de felul în care se vor desfăşura cursurile. Părinţii sunt de părere că prezenţa la scoală are rezultate mult mai bune față de educaţia online, dar sunt îngrijoraţi de felul în care se va asigura distanţarea fizică. Iar specialiştii atrag antenţia că nu poate fi exclusă transmiterea bolii în şcoli.
Pandemia de COVID-19 a creat cea mai mare perturbare a sistemelor de învățământ din istorie, afirmă reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. Însă, potrivit profesorului Alexandru Rafila, școala trebuie să reînceapă cu respectarea măsurilor de igienă și distanțare fizică. El a precizat că este nevoie să se explice părinților și cadrelor didactice că nu trebuie plecat de la premisa că în școală este exclusă transmiterea bolii.
Alexandru Rafila:
Important este ca riscul să fie cât mai mic, numărul de cazuri să fie cât mai mic și dacă cumva apare un caz, să poată fi rapid identificat și măsurile să nu vizeze, de exedmplu, întreaga activitate dintr-o școală, ci doar o singură clasă.
Părinţii sunt de părere că prezenţa la scoală are rezultate mult mai bune față de educaţia online. Cu toate acestea, în școlile unde numărul de elevi este mare, primul scenariu, acela de a merge toți copiii la cursuri, este imposibil de aplicat în acest context epidemiologic, spune președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Eugen Ilea:
Cred că, atât în București, cât și în orașele mari unde există o astfel depășire a numărului de copii la clasă, scenariul verde este imposibil de implementat. Ar trebui să trecem pe scenariul galben unde o parte din copii vor merge la școală, iar o parte vor sta acasă. Dar cei care vor sta acasă, vor avea obligația de urmări ce se întâmplă, în timp real, la clasă.