Părinții și profesorii nu reușesc să fie parteneri în sistemul de învățământ românesc

Publicat de radiomures, 28 mai 2016, 15:52 / actualizat: 28 mai 2016, 19:50
Aceasta e doar una dintre concluziile trase la conferința de parenting ce a avut loc astăzi, la Tîrgu-Mureș. Conferința a fost susținută de Oana Moraru, consultant educațional în domeniul învățământului privat preuniversitar.
Ea crede că, în ”triunghiul” părinte-copil-profesor, adulții trebuie ajutați să înțeleagă că nu sunt de o parte sau de alta a baricadei. Mai grav e atunci când dascălul e și părinte, subliniază Oana Moraru:
Noi n-avem încă cultura aceasta de colaborare în folosul copiilor, deocamdată o facem pentru orgoliile noastre – pentru portofoliul profesorilor și pentru ambițiile uneori neîmplinite ale familiei. Iar când dascălul-părinte uită de cele două pălării pe care trebuie să le poarte pe rând în fața copilului, se produce această confuzie: sunt și ambițiile dascălului și teama lui că poate copilul nu ajunge suficient de bine sau de repede acolo unde știe el că sunt standardele definite pe hârtie. E chestiune de cât de mult crezi în lumina din copilul tău…”
Reprezentantul organizatorilor, Nicole Rotaru, crede că aceste întâlniri sunt extrem de utile părinților :
„Ceainăria mămicilor” este o platformă online create pentru a veni în ajutorul comunității de părinți din Tîrgu-Mureș. Am simțit că ar fi nevoie de astfel de evenimente care să vină în ajutorul părinților, fie că e vorba despre primii pași către grădiniță, despre educație, conflicte între frați. În alte conferințe s-a vorbit despre educație prin joacă, educație empatică, despre inteligența emoțională, iar al cincilea eveniment a fost despre ”mindfulness pentru părinți” sau acea stare de spirit care simbolizează capacitatea părintelui de a fi prezent alături de copil.”
Conferința de azi este cel de-al șaselea eveniment dedicat părinților, organizat la Tg.Mureș.
Valeriu Russu