Părinții își pregătesc portofelul pentru noul an școlar
Publicat de MIRELA ROTAR, 6 septembrie 2021, 12:27
Fiecare început de an școlar vine cu cheltuieli pentru părinți, care trebuie să le ia copiilor rechizite noi și, în unele cazuri, și uniforme. Acolo unde școala cere și uniforma, costul pentru trimiterea copilului la clasă poate depăși 1.000 de lei.
În general, costurile unui ghiozdan sunt mai mari la clasele I-IV şi se reduc la gimnaziu, devenind minimaliste la liceu, mai ales odată cu izbucnirea pandemiei când sunt preferate tabletele sau telefoanele inteligente în locul rechizitelor.
Marian este librar și așteaptă ca în această perioadă numărul clienților care îi trec pragul să crească:
Încă nu a fost o perioadă aglomerată, începe de vinerea aceasta, până marțea viitoare. După începerea școlii va fi mai aglomerat, atunci părinții știu ce să cumpere. În momentul de față s-au vândut cel mai bine ghiozdanele, iar copiii în general preferă colecțiile școlare Disney. Avem ghiozdane echipate cu Sofia și Mickey Mouse pentru grădiniță la 60 de lei, pentru școală tot așa, ghiozdane echipate cu Spider Man și Frozen la 119,90, iar un caiet începe de la prețul de 90 de bani.
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor îi sfătuiesc pe părinți să nu se uite doar la preț atunci când pregătesc ghiozdanul copiilor pentru școală.
Ei spun că un preț redus ar putea fi o capcană, iar un produs de proastă calitate ar putea face rău celor mici.
Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Brașov, Sorin Susanu:
Rechizitele trebuie cumpărate doar din locuri autorizate și avizate și nu trebuie să fie principalul criteriu de alegere a unui produs pentru copii, prețul, pentru că, de multe ori, un preț scăzut ascunde și o calitate îndoielnică a respectivelor produse. Este important ca toate rechizitele care sunt cumpărate să conțină informații în limba română și să se adreseze grupei de vârstă căruia doresc părinții să le întrebuințeze și să le ofere copiilor lor.
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a atras de nenumărate ori atenția asupra greutății ghiozdanelor și, mai mult, a avut și campanii pentru reducerea numărului de cărți și caiete pe care elevii trebuie să le care la școală.
Președintele Federației, Iulian Cristache:
Am luat legătura și cu niște doctori care spuneau ce efecte nefaste pot avea la nivelul organismului ghiozdanele care au 6-7-8 kilograme, și vorbim de copiii din ciclul primar, că acolo este problema majoră. Pe urmă, cu cât urci în vârstă, treci la ciclul gimnazial, greutatea ghiozdanului trebuie să fie de 8 maxim 10% din greutatea copilului. Acolo copiii cresc și nu mai este o problemă, dar problema majoră este la ciclul primar, unde copiii sunt ”cruzi”, cum s-ar spune, nu ai cum să-i dai unui copil de 6-7 ani un ghiozdan care are 6 kilograme. De aceea noi, părinții, în general, ne deplasăm cu ei, îi ducem și îi luăm de la școală, astfel încât greutatea ghiozdanului să nu-i afecteze. Eu mi-am dus fata la școală până în clasa a VI-a, doar din acest motiv.
Noul an școlar începe în 13 septembrie, deocamdată cu prezența tuturor elevilor și profesorilor în clase, lucru care s-ar putea schimba dacă noul val de COVID depășește o incidență de 6 cazuri la mia de locuitori.
Raluca Creț