Părinții cer școală online acolo unde incidența este ridicată
Publicat de Corina Muntean, 11 octombrie 2021, 14:11 / actualizat: 11 octombrie 2021, 19:13
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți le solicită autorităţilor să reintroducă şcoala online atunci când rata de infectare depăşeşte 6 cazuri la mia de locuitori.
Apelul vine în contextul creşterii numărului de cazuri de coronavirus în şcoli, mai ales că se înregistrează decese și în rândul cadrelor didactice și al copiilor.
Părinții au mai arătat că secțiile de terapie intensivă sunt pline și că, în aceste condiții, deși au susținut mereu școala cu prezență fizică, nu trebuie pusă în pericol sănătatea elevilor și a profesorilor.
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.
Acolo unde ai rate ale incidențelor care ating uneori și 15, 16 la mie, este absolut normal ca părinte, responsabil, să te gândești că nu știu dacă mai este ok să-ți trimiți copilul la școală în format fizic. Despre asta este vorba. Noi nu vrem la nivel național, în bloc, închiderea școlilor, ci acolo unde consiliile de administrație, în urma consultării părinților și profesorilor, pentru că nu trebuie să excludem profesorii din această ecuație, este absolut logic, decid ca, într-un procent major, să zicem 70% dintre părinți și profesori, decid ca școala să continue în online, atât timp cât rata incidenței este ridicată. Este absolut normal ca deciziile să se ia la nivelul consiliilor de administrație pentru că nici DSP-urile, nici inspectoratele școlare, nu știu situația la nivelul fiecărei unități de învățământ.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi, a subliniat că această problemă trebuie abordată de specialiști în sănătate, care să spună clar ce trebuie să facă școlile.”Considerăm că e vremea ca politicienii să tacă, să îi lasă pe cei în drept să își facă. De aceea, atât epidemiologii, cât și infecționiștii, specialiști în sănătate publică și alți specialiști din domeniul medical, să iasă în public, să spună oamenilor care e rolul vaccinării, de ce trebuie să ne vaccinăm, ce se întâmplă cu cei care nu se vaccinează, și să se dea o situație foarte clară față de ce trebuie să facem noi în această perioadă.”
În prezent, închiderea şcolilor nu mai este cuplată cu numărul de cazuri dintr-o localitate.
Potrivit prevederii aplicate în ultimele cinci zile, o școală sau o grădiniță se închide și trece la învățământ online când jumătate dintre clase sau grupe au activitatea suspendată din cauza unor cazuri confirmate de coronavirus.
Și în prezent există cadrul legal care le permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, cu decizia consiliului de administrație.
Raluca Cret