Părinții ar putea fi obligați să-și înscrie copilul la grădiniță
Publicat de radiomures, 20 noiembrie 2017, 14:21
Un proiect de lege depus la Camera Deputaților prevede extinderea învățământului obligatoriu la 15 ani, ciclu care va include și 2 ani de grădiniță.
Iniţiatorii legii susţin că, atunci când ajung la şcoală, există decalaje majore între copiii crescuţi acasă şi cei înscrişi la grădiniţă. Aşa că, spun ei, grupa mijlocie şi cea mare ar trebui să devină obligatorii.
Legea prevede și sancțiuni pentru cei care nu-și înscriu copiii la aceste forme de învățământ.
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Ioan Macarie, a salutat măsura și speră că aceasta va duce la scăderea abandonului școlar:
Din punctul meu de vedere, cred că va deveni obligatorie în momentul în care se va materializa în contextul a ceea ce domnul ministru a precizat referitor la învățământul obligatoriu de 15 ani, și atunci, bineînțeles că cei 2 ani de grădiniță vor intra în această schemă. Trebuie să ne aducem aminte că, atunci când a fost introdusă clasa pregătitoare, obiectivul principal a fost acela de a reduce abandonul școlar și, totuși, datele nu prea sunt îmbucurătoare, dar poate că lucrurile se vor schimba în timp.”
O asemenea măsură este greu de implementat, spune inspectorul școlar din Mureș, din cauză că grădinițele sunt și acum insuficiente, raportat la numărul mare de copii.
Ioan Macarie:
Personal ar fi, dar spații nu sunt. De exemplu, noi, cel puțin în Tîrgu-Mureș, avem 3 cartiere unde ar mai fi necesară încă cel puțin o grădiniță. Este vorba despre cartierul Tudor, cartierul Dâmbu, și cartierul Unirii. Populația școlară de grădiniță a crescut și sunt necesare spații de grădiniță ca pâinea caldă.”
Sindicaliștii salută proiectul, mai ales că o idee similară a fost propusă în anii trecuți.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Ioan Săcărea:
E o idee veche, are cam 15-20 de ani de când s-a pus pentru prima dată problema învățământului obligatoriu, coborând spre grădiniță. Este un lucru bun și l-am susținut de la început, pentru că părinții au posibilitatea să țină copiii într-un mediu propice educației, sunt supravegheați și atunci este un punct bun.”
Psihologii spun că în grădiniță copiii acumulează informații esențiale pentru școală, și că există diferențe mari între cei care au frecventat o grădiniță și cei care nu, atunci când intră la școală.
Adriana Cerghedi, psihologul școlar din Tg.Mureș:
Este foarte bine ca copilul să urmeze cursurile grădiniței și să frecventeze constant această etapă din viața lui, pentru că el acolo, sub formă de joc și voie bună, acumulează informații și reguli care apoi, la școală, sunt absolut elementare. Sunt foarte multe elemente, atât pe parte cognitivă, cât și pe parte emoțională, plus că el socializează, învață comunicare, deprinderi cu care copilul se formează și, ulterior, el poate să înțeleagă că trebuie să aștepte, că e nevoie ca și celălalt din fața lui să fie servit, să primească, deci sunt reguli prioritare și primare care se consolidează.”
Marian are doi copii, dintre care unul la grădiniță și îi încurajează pe părinți să îi înscrie pe cei mici la grădiniță pentru că o educație timpurie se vede imediat în evoluția copilului:
Cred că și până acum trebuia să fie obligatorie, pentru că eu consider că e un pas important în educația și educarea copilului în ceea ce înseamnă și învățarea lui pentru o nouă etapă, școala. Sunt multe lucruri, în primul rând înveți copilul cu un colectiv în jurul lui, îl înveți să fie mult mai aproape de copii, îl înveți să se joace, să fie ordonat, lucruri pe care acasă nu poate să le învețe.”
În județul Mureș există în acest moment 226 de grădinițe, dintre care peste 150 sunt în mediul urban.
Raluca Creţ