Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, plin de deșeuri lăsate de turiști și practicanții de off-road
Publicat de Rotar Mirela, 20 noiembrie 2024, 12:25
Așa-zisul turism off-road este practicat în primul rând de localnici, dar există și firme care organizează pentru străini ”excursii pe munte”, dar aceștia sunt prinși greu și contestă amenzile.
Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, a declarat pentru Radio Tg.Mures că e un cerc vicios, legile nu se respectă, iar problema e valabilă pentru toate parcurile montane protejate din România:
,,În turismul acesta off-road sunt și localnici, și vin și mulți străini, că știu că foarte puțini aplică aici legislația. Am văzut reclame care organizează ”Aventură off-road în Transilvania”, de un organizator local care îi duce pe munte. E foarte greu, ei au motociclete de teren, ATV-uri, noi mai puțin, ne ajută Jandarmeria montană. Fotografiem mașina și, împreună cu Evidența populației și cei de la Înmatriculări ne ajută cu identificarea proprietarului și putem trimite amendă, dar toate amenzile sunt contestate. Au fost prinși în fapt dar spun că ei au venit de capul lor. O singură dată am putut identifica o firmă și am dat amenzi.”
Și în vară, zona Lacului Roşu şi a Cheilor Bicazului a fost plină de gunoaie, dar amenzile sunt prea mici, spune Hegyi Barna. Cei care aruncă deșeuri între Gheorgheni şi Lacul Roşu dar şi în staţiune sunt turiştii, iar primăriile trebuie să organizeze încontinuu acţiuni de salubrizare. În plus, în Cheile Bicazului sunt comercianţi care nu au contracte de transport deşeuri și le aruncă în tomberoanele Primăriei Bicaz-Chei, mai spune directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş:
,,Cu gunoaiele ar trebui să stea la fiecare metru câte un polițist sau ranger. Le strângem noi, ne ajută primăriile din zona Parcului Național cu voluntari, cu asistați social, mai ales în poțiunea dintre orașul Gheorgheni și Bicaz-Chei, prin Lacul Roșu și prin Cheile Bicazului. Am prins, dar vin cu clișee că pădurarii nu vor să îi lase să nu vadă ei ce tăieri ilegale sunt. Și mai este și turismul acesta de tranzit, cu o parte din cei din Moldova, când pleacă la muncă în vest sau se întorc înainte de vacanțe.”
Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş are o suprafaţă totală de aproximativ 6.800 hectare şi se întinde pe teritoriul judeţelor Harghita şi Neamţ.
Autor: Valeriu Russu