Paradox românesc: rată mare a sărăciei, dar obezitate în creștere și multe alimente aruncate la gunoi
Publicat de radiomures, 17 octombrie 2017, 13:30
Astăzi este marcată în întreaga lume Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei.
Rata sărăciei relative situează România pe primul loc în Uniunea Europeană, conform celor mai recente date publicate de Eurostat.
În același timp, 15% din populație este obeză, iar mai mult de 10% din alimentele procesate se îndreaptă spre groapa de gunoi, arată datele Ministerului Agriculturii.
Cu cât familia este mai mare, cu atât se aruncă mai multă mâncare, în timp ce unul din doi copii cu vârsta de până la 6 ani se află în risc de sărăcie și excluziune socială în România.
Caritas Alba este una din organizațiile care se implică în eradicarea sărăciei și are mii de beneficiari în 7 județe ale Transilvaniei, spune directorul de departament al ONG-ului, Ludesher Laszlo:
Discrepanțele dintre diferite straturi sociale devine din ce în ce mai mare. Avem tot mai mulți bogați și mult mai mulți săraci. Discrepanțele există și între mediul rural și mediul urban. Majoritatea oamenilor săraci trăiesc la sate sau în orașele mici. Noi suntem prezenți, mai ales în mediul rural, în 123 de comunități. Avem foarte multe programe pentru vârstnici, pentru oameni bolnavi și am creat 12 centre de zi pentru copiii nevoiași din mediul rural.”
Caritas Alba Iulia are parteneriate cu câteva zeci de primării din județul Mureș pentru a veni în ajutorul celor afectați de sărăcie și excluziune.
Cu toate acestea este nevoie de mult mai multă implicare a autorităților centrale, spune Ludesher Laszlo:
Ajutoarele materiale pe care le oferă statul român nu sunt de ajuns dacă nu avem și servicii sociale, medicale, educaționale potrivite pentru aceste persoane. Numai printr-un parteneriat real putem avea rezultate dar vestea rea este că, la nivel central, nu vedem o strategie clară pentru a ameliora sărăcia în România.”
Statistica Eurostat situează România și în fruntea clasamentului european și din punctul de vedere al sărăciei în rândul persoanelor care muncesc.
În România, cei mai bogați 20% dintre cetățeni au venituri de 7-8 ori mai mari decât restul populației.
De asemenea, dacă o persoană are, în medie, venituri de circa 250 euro pe lună, peste 90% din bani merg pentru cheltuieli. Aproape trei sferturi din sumă este cheltuită pentru hrană, iar 20% pentru impozite și taxe.
Cristina Bulbescu