Pangolinul, cel mai traficat animal din lume, pe cale de dispariție

Publicat de MIRELA ROTAR, 12 februarie 2019, 10:35 / actualizat: 18 februarie 2019, 15:37
Pangolinul, animal declarat protejat începând din septembrie 2016 prin Convenţia internaţională privind comerţul cu specii ameninţate cu dispariţia (CITES) este cel mai traficat mamifer din lume, circa un milion de pangolini fiind capturaţi în ultimii zece ani în pădurile din Asia şi Africa.
Pangolinul este un animal timid și nocturn, care se transformă într-o minge atunci când este amenințat, dar care rămâne fără apărare împotriva braconierilor. Se hrănește mai ales cu furnici și termite pe care le apucă cu limba lungă și lipicioasă. Este căutat pentru carnea și proprietățile medicinale nedovedite ale solzilor – care sunt nimic mai mult decât cheratină. Aceasta este o substanță proteică solidă care se găsește la om în epidermă, în păr și în unghii. Există patru specii de pangolin, cei mai mari ajungând să aibă 1,8 metri lungime și 35 kg greutate.
Populațiile de pangolin au fost distruse de o creștere a cererii, în special în China continentală. Recent, 10 tone de solzi de pangolin au fost descoperite în Vietnam, Hong Kong și Uganda, iar autoritățile din Malaezia au găsit 27 de tone de solzi de pangolin, în valoare de 1,6 milioane lire sterline.
Cercetătorii de la Chester Zoo din Marea Britanie au dat publicităţii, de curând, imagini cu pangolinii giganţi, în speranța sensibilizării în legătură cu aceste specii nocturne, care trăiesc numai în Africa Ecuatorială şi care se află în pericol de dispariţie
„Fără pangolini giganţi în grădini zoologice sau în parcurile de safari din întreaga lume, eforturile noastre de conservare trebuie să se axeze pe salvarea celor din sălbăticie”, a afirmat Stuart Nixon, cercetător şi conducătorul programelor pe zona Africii din cadrul Chester Zoo. Potrivit acestuia, lupta trebuie să fie împotriva „reţelelor criminale care valorifică doar pangolinii morţi, pentru a salva această specie şi a-i proteja bine în viitor”.
Dana Boieriu