Pandemia de coronavirus ne-a schimbat obiceiurile zilnice și ne-a făcut mai sedentari

Publicat de Corina Muntean, 22 decembrie 2020, 10:33 / actualizat: 28 decembrie 2020, 20:36
Asta nu însemană că nu ne putem distra în continuare. Pe timp de pandemie, milioane de oameni şi-au îndreptat atenţia către gaming. Industria dezvoltatoare de jocuri video din România este într-o continuă creştere, dar în următorii ani aceasta riscă să intre într-o perioadă de stagnare în ceea ce priveşte recrutarea de noi talente. Ar fi păcat pentru o generație întreagă de tineri, care ar putea crea propriile lor jocuri generatoare de dolari.
În lume, peste 100 de miliarde de ore de conţinut de gaming au fost vizionate în 2020. Din acestea, 10% au fost live pe Youtube. Există peste 80 de mii de creatori de conţinut care au ajuns la peste 100.000 de fani. Iar numărul celor cu peste 10 milioane de oameni a depăşit 350. La ora actuală, cele mai populare jocuri, conform urmăritorilor pe youtube sunt MINECRAFT – 201 miliarde de ore, ROBLOX – 75 miliarde de ore , GARENA FREE – 72 miliarde de ore, GTA V – 70 de miliarde de ore și FORTNITE – 67 miliarde de ore. Industria de game development este în creştere în România, iar în 2019 cifra de afaceri înregistrată de cele 100 de studiouri ce activează local a depăşit 200 milioane de dolari, conform studiului anual al Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România. 59% dintre studiourile româneşti se află în Bucureşti, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iaşi, 5% în Timişoara şi 3% în Braşov, restul desfăşurându-şi activitatea în oraşele mici ale ţării. În industria în care activează peste 6.000 de specialişti, 74 % dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video), în timp ce 12 % furnizează servicii de quality assurance, localizare şi outsourcing creativ. 10 % dintre studiouri activează şi ca publisheri pentru propriile jocuri, iar 3,5 % dintre ele creează soluţii pentru infrastructura de jocuri.
Recent o companie românească, Superbet a reușit să intre în top 30 cele mai importante companii de gaming din lume. Că se pot face bani serioși în industrie, toată lumea o știe. Doar marii jucători pot vorbi însă despre miliarde. Microsoft a castigat doar prin industria jocurilo video nu mai putin de 11 miliarde de dolari, anul trecut. La asta se adauga si profiturile generate de monetizarea serviciilor prezente pe Xbox. Aceasta perioadă de pandemie prezintă avantaje interesante atât pentru companii, cât și pentru împătimiții jocurilor video și ale consolelor, printre care și românii. O demonstrează studiul derulat în Romania de Motorola, care anunță că suntem sunt foarte interesati să cumpărăm telefoane cu conectivitate 5G, pentru o conectivitate sporită, inclusiv pentru gaming. Pentru consumatorii de jocuri online vine și o atenționare, din partea soluției de securitate Kaspersky, care a aflat dintr-o nouă cercetare globală că peste 10% dintre gameri (aproape 179 milioane la nivel global) au trecut prin situația de a li se fura ID-ul – ceea ce ar putea valora până la 347 miliarde de dolari la nivel global. Așa că nu vă înscrieți cu datele reale în joc, căci nu se știe cine deschide primul ușa și culege informațiile despre Dvs.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro