Pandemia de coronavirus a aruncat întreaga lume în recesiune

Publicat de Corina Muntean, 4 mai 2020, 10:59 / actualizat: 6 mai 2020, 17:02
Astfel a sporit numărul marilor companii care anunţă scăderi masive ale cifrelor de afaceri şi prognoze îngrijorătoare. Printre cei mai afectaţi sunt fabricanţii auto şi de produse de lux, transportatorii aerieni şi industria hotelieră. Însă, tot se mai găsesc în industrie şi servicii câteva nişe care pot oferi antreprenorilor șansa de a se dezvolta datorită crizei.
Este vorba de zborul privat, în condițiiile în care profiturile zborurilor charter ar putea fi grav afectate de măsurile de prevenție sporită în condițiile pandemiei de COVID. Astfel, cererea pentru curse cu avioane private a cunoscut o creştere importantă în Turcia în această perioadă. Oameni de afaceri, persoane bogate sau chiar studenţi plătesc sume considerabile de bani pentru a beneficia de un avion particular pentru zboruri pe alte continente. Afirmaţia vine din partea proprietarul unei companii de jet-uri din Turcia, Zafer Yeşilgül. Astfel, o cursă privată între Turcia şi SUA costă aproximativ 150.000 de dolari. Pentru un zbor Turcia – Irak, preţul variază între 35.000 şi 55.000 de dolari, iar o cursă de Londra costă „doar” 17.000 de euro. Clienţii sunt de obicei oameni de afaceri, dar există şi cazuri în care mai mulţi tineri se grupează pentru a plăti costul unui avion privat între Turcia şi alte ţări, afirmă Zafer Yeşilgül, care câştigă destul de bine şi în aceste vremuri de constrângere a călătoriilor transfrontaliere.
Că transportul aerian privat nu e o glumă o arată interesul armatei americane către industria maşinilor zburătoare. Săptămâna trecută, Aviaţia SUA a lansat „Agility Prime” un program în cadrul căruia 50 de producători de vehicule aeriene electrice se întrec în a dovedi fiabilitatea acestor modele de mașini zburătoare. Forțele Aeriene vor să arate că mașinile zburătoare pot funcționa și pot fi folositoare tuturor ramurilor armatei, dar și agențiilor civile ale SUA, inclusiv ministerului de transport. Armata americană încearcă să atragă și investitori din sectorul privat în speranța că vor putea aduna suficiente fonduri pentru companiile care demonstrează cele mai mari șanse de reușită, atât din punct de vedere al tehnologiilor, cât și al capacității de a pune la dispoziție modele funcționale care să transporte oameni şi mărfuri. Programul Agility Prime se concentrează pe vehicule medii care pot transporta de la 3 la 8 persoane. Forțele militare văd o aplicabilitate și pentru alte două modele de aeronave: unele foarte mici, care pot transporta doar unul sau doi oameni (și care sunt deja în teste, folosind licențe de aeronave ultra-ușoare) și aeronave mai mari, care pot transporta marfă. Cât privește mașinile aeriene, o seamă de companii precum Uber caută să-și dezvolte acest segment de transporturi, anticipând atât tendințele mondiale cât și măsurile de distanțare socială care vor rămâne în vigoare o vreme, după trecerea pandemiei.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.