Pandemia a lovit greu în turism și a schimbat obiceiurile românilor în materie de vacanțe

Publicat de MIRELA ROTAR, 10 iunie 2021, 10:57 / actualizat: 10 iunie 2021, 21:21
Este ceea ce au constatat operatorii din turism din România, care consideră că sezonul turistic 2021 va fi mai dificil decât cel din 2020.
Dacă rezervările de tip early booking erau cele mai accesate de turiștii români în trecut, acestea au înregistrat anul acesta o scădere de circa 40% față de anul trecut.
Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) consideră că anul 2021 va fi un an al supraviețuirii și va fi mai greu decât 2020.
Deja falimentele au început să apară, spune Dragoș Răducan:
Va fi un an greu pentru turism pentru sunt părți din turism care nu funcționează și mă refer aici la turismul de business, turismul de conferințe, (hoteluri) unde avem în continuare gradul de ocupare foarte mic, sub 20%. Va merge probabil cu ceva mai bine turismul de litoral, cu condiția să fie vreme bună, înafară de faptul că pandemia a schimbat mentalitatea de cumpărare a românilor care a devenit una de Last minute. Deci, nu se mai fac plăți anticipate, nu se mai fac rezervări anticipate. Românii au devenit vânători de oferte. Nu-i mai interesează locația, ci prețul. Deja falimentele au început dar sunt trecute sub tăcere ca să nu se creeze panică.
În plus, o lovitură puternică a fost dată anul acesta angajaților dar și unităților turistice, prin eliminarea voucherelor de vacanță.
Operatorii din turism se confruntă și cu o lipsă acută de personal, mai spune prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc Dragoș Răducan:
Pe lângă toate acestea este lovitura dată de Guvernul României pentru eliminarea voucherelor de vacanță și, mai ales acum după pandemie era foarte bine să poată oamenii să plece de acasă, să se odihnească, să respire aer curat după un an de zile de purtat mască… O altă problemă pe care o avem și care anul acesta e mai mare decât pandemia, este lipsa personalului. Și nu vorbesc de personal calificat, ci în general de personal. Acum, ne bucurăm dacă avem pe cine să angajăm. Lipsa de personal este de 50%, jumătate din necesar, și în special pe Litoral.
Operatorii din turism sunt nemulțumiți și de faptul că Guvernul nu a despăgubit încă unitățile din turism pentru pierderile de anul trecut, domeniul HoReCa fiind singurul închis pe perioada pandemiei.
Cristina Bulbescu