Pandemia a diminuat cu două treimi numărul biletelor de tratament în Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 11 ianuarie 2023, 12:20
Anul acesta, activitatea de tratament balenear din România ar putea reveni la nivelul celei de dinainte de pandemie, după ce Ministerul Muncii a pus în dezbatere proiectul de act normativ care prevede un număr de 60.400 de bilete pentru pensionarii și salariații care au probleme de sănătate.
Dacă în anii 2018-2019 erau circa 6.000 de locuri repartizate pentru mureșeni în stațiunile balneare, anul trecut numărul acestora a fost de doar 2.000.
Acum se așteaptă clarificări de la Guvern privind noile criterii de eligibilitate, precizează directorul Casei de Pensii Mureș, Eugenia Neagoe:
În fiecare an, în luna ianuarie, există un astfel de act normativ. Este nevoie de el pentru că se schimbă salariul minim pe economie, se schimbă valoarea salariului mediu brut pe economie și se schimbă valoarea punctului de pensie. Practic, se modifică niște valori care, la rândul lor, intră la calculul punctajului pentru a face acel clasament în funcție de care se va calcula contribuția fiecărui asigurat, salariat sau pensionar pe care o plătește la obținerea unui bilet. E o procedură obișnuită.
Cele mai multe cereri depuse de mureșeni în fiecare an sunt pentru tratamente balneare la Sovata.
Nu este sigur că anul acesta vor fi bilete la Sovata, mai spune Eugenia Neagoe:
Pensionarii și asigurații mureșeni ar prefera Sovata dar anul trecut, Sovata a intrat doar la seria de la finalul lunii septembrie și au fost doar trei serii de bilete la Sovata, deci un număr de locuri foarte mic. Fac precizarea că la Sovata, Ministerul Muncii prin Casa Națională, nu are în proprietate baze de tratament și locuri de cazare, hoteluri cu alte cuvinte. Acolo se poate merge doar în urma organizării unor licitații iar operatorii economici nu prea sunt interesați. Mai ales acum după pandemie, din câte am înțeles, lucrează la capacitate…
Potrivit proiectului de hotărâre propus de Ministerul Muncii, anul acesta biletele de tratament vor fi repartizate pe cel mult 19 serii.
Durata sejurului este, ca până acum, de 16 zile, iar a unui tratament balnear de 12 zile.
Biletele se vor acorda la cerere persoanelor care dovedesc că au nevoie de un astfel de tratament pentru afecțiunile lor medicale, iar distribuirea biletelor se va face după stabilirea criteriilor de acordare și după repartizarea biletelor fiecărei case de pensii județene.
Cristina Bulbescu