Până vineri, testele de salivă trebuie asamblate de angajații școlilor mureșene
Publicat de MIRELA ROTAR, 29 noiembrie 2021, 12:51 / actualizat: 3 decembrie 2021, 17:17
Este vorba de unitățile școlare care au decis săptămâna trecută efectuarea de către părinți a testelor pentru elevi.
Lunea viitoare, copiii din școli și grădinițe vor fi testați, pentru prima dată, prin procedură non-invazivă, fie la școală, fie acasă. Testele au fost primite în vrac de către unitățile școlare și trebuie asamblate și ambalate separat pentru fiecare elev.
La Școala Generală ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Mureș consiliul de administrație a decis ca testarea să se facă de către părinți.
Prin urmare, elevul se va prezenta la școala cu declarația părintelui privind efectuarea testului, precizează directorul școlii, Boczog Szabolcs:
Am primit două cutii mari de componente pentru că am adus 1.000 de teste, 500 cu 500, și cu vreo 5-6 componente separat care sunt ambalate în acea cutie mare iar noi trebuie să facem pachete individuale la fiecare elev. Vă dați seama că munca asta o face domnul director, cu doamna administrator, cu doamna director adjunct… și facem o echipă de 6-7 persoane și asta o să facem în loc de a sărbători.. Vineri, copilul trebuie să plece acasă cu testul individual și vom verifica la intrare (în 6 decembrie) declarația pe propria răspundere.
Testele de salivă sunt conforme calitativ și din punct de vedere al eficienței, fiind utilizate larg în spațiul european, spune medicul de boli interne și cercetător SARS-CoV-2 la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Mihaly Imre:
Acesta atrage atenția însă că sunt probleme de logistică pentru administrarea lor, dar și risc de contaminare:
Mai întâi, dacă se efectuează în școli, avem nevoie de consimțământul informat al părinților. Apoi, așa cum scrie în acele prospecte care sunt în pungile cu teste, testul trebuie să fie efectuat de o persoană cu educație în sănătate. A treia problemă este legată de distrugerea acestor teste pentru că sunt deșeu biologic. Dar, în momentul în care noi începem să desfacem aceste pachete, începem să le împachetăm separat, să le trimitem acasă, deja este o procedură neprevăzută (în instrucțiuni) care pot să ducă la multiple erori.
În cazul în care testul de salivă are rezultat pozitiv, acesta trebuie repetat cu un alt test, PCR sau antigen rapid, pentru a fi validat de Direcția de Sănătate Publică.
În acest caz, vor fi urmați pașii obișnuiți privind izolarea, carantinarea contacților și tratamentul corespunzător pentru cei infectați.
Cristina Bulbescu