Pânã la începerea anului universitar 2002 – 2003 a rãmas puţin timp.
Publicat de radiomures, 22 august 2002, 00:00
Cei care nu s-au înscris încã mai au puţine opţiuni. Totuşi, viitorii studenţi trebuie sã verifice cu atenţie facultatea pe care o vor alege.
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii a dat publicitãţii o listã cu facultãţile particulare care nu mai au voie sã organizeze concursuri de admitere începând cu toamna aceasta. Dintre acestea, 33 sunt în proces de desfiinţare, iar alte 5 nu mai pot organiza concursuri de admitere pentru institutori.
Lista celor 33 de facultãţi particulare cuprind nume cunoscute, precum Institutul Teologic Greco-Catolic din Blaj, Cluj şi Oradea, ªcoala Superioarã de Jurnalism şi ªcoala Superioarã de Afaceri din Bucureşti.
Universitatea de vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Universitatea Spiru Haret din Blaj nu mai pot organiza concursuri de admitere pentru colegiile de institutori.Totuşi, aceste instituţii fac în continuare înscrieri, negând prin atitudinea lor hotãrârile de guvern emise.
Studenţii de la facultãţile particulare, care trebuie sã intre în lichidare începând cu acest an şcolar, se pot transfera la specializãri identice sau similare din instituţii de învãţãmânt superior de stat sau particulare.
La Târgu-Mureş, examenele de admitere la Universitatea Petru Maior, la Facultatea de Inginerie şi la cea de ªtiinţe şi Litere au avut deja loc. Studenţii declaraţi admişi trebuie sã se înscrie pânã în 30 august. Cei care nu au reuşit la locurile bugetare şi opteazã pentru locurile cu taxã trebuie sã plãteascã 350 de dolari pe an. Aceeaşi taxã o plãtesc şi cei care s-au înscris pentru forma de învãţãmânt deschis la distanţã.
La Facultatea de Medicinã, cei care nu au obţinut cel puţin nota 6,80 pot opta pentru locurile cu taxã, taxa stabilitã fiind de 700 de dolari pe an. Colegiile de Stomatologie şi de farmacie prevãd o taxã de 300 de dolari.
Rodica Boariu