Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș este protejat împotriva incendiilor

Publicat de radiomures, 24 noiembrie 2015, 15:42
În 18 noiembrie, o echipă a ISU Mureș a controlat Palatul Culturii și Biblioteca Județeană, aplicând 5 avertismente pentru nereguli ce trebuie remediate.
Purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Claudiu Andrei:
Au fost aplicate 5 avertismente, dintre care două la Biblioteca județeană, din cauza detectoarelor de incendiu care nu erau conectate la o centrală de alarmare și pentru arhivele depozitate în subsolul clădirii. La Palatul Culturii au fost aplicate trei avertismente, pentru arhivele depozitate în subsol, instalațiile electrice cu defecțiuni și faptul că nu au fost aplicate indicatoare de Securitate pe tablourile electrice.”
Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, susține că începând din 2010 de când instituția administrează clădirea, anual se revizuiesc sistemele de securitate, incendiu și pază.
De atunci s-au făcut anual investiții, iar sistemul de securitate este mereu îmbunătățit.
Sunt montate camerele de supraveghere pe holuri, casa scărilor, în muzee și bibliotecă.
Singura problemă este crearea unui centru unic de monitorizare a sistemelor anti-incendiu, care se va rezolva până la începutul anului viitor, a asigurat Soos Zoltan:
Până în prezent s-au făcut toate sistemele anti efracție și senzorii de fum în tot Palatul Culturii, rămânând depozitul din pivnița palatului, unde încă nu sunt montate, iar cerința ISU era ca până la începtul anului viitor aceste sisteme anti-incendiu să fie centralizate. Toți hidranții au fost schimbați, iar în principiu Palatul Culturii este o clădire sigură, avem scenarii de foc, avem personal instruit iar în cazul unui accident sunt foarte multe căi de ieșire din Sala Mare și din Palatul Culturii.”
Directorul Bibiotecii Județene Mureș, Monica Avram, a explicat că, în ce privește tronsonul de clădire pe care îl ocupă, s-au luat măsurile de protecție ce depind de această de instituție.
Am acoperit măsurile prin număr mare de stingătoare, verificarea lor anuală, prin verificarea anuală a hidranților și nu în ultimul rând în momentul în care oricare dintre spațiile pe care le avem a intrat în renovare, automat s-au tras și cablurile pentru senzori, ca să nu mai spargem încă o dată peretele. Muzeul va prevedea că la anul, mai ales că se va lucra și pe casa scării, aici, pe tronsonul bibliotecii, se vor pune senzori peste tot, cu centralizare la poarta palatului.”
Monica Avram a subliniat că modelul de urmat este Biblioteca Teleki, unde în ultimii ani s-au făcut investiții majore printr-un program cu finanțare europeană, odata cu restaurarea clădirii.
Este vorba de sistem de supraveghere cu senzori, care reacționează la orice mișcare, senzori de fum în caz de incendiu, iar alarma se dă la poartă unde este pază permanentă.
Vali Russu
Foto: commons.wikimedia.org