Pâinea s-ar putea scumpi până la finalul anului, din cauza creşterii costurilor de producţie – spun reprezentanţii asociaţiilor din domeniu

Publicat de MIRELA ROTAR, 30 august 2021, 12:50
Preşedintele patronatului român din industria de morărit şi panificaţie, RomPan, Aurel Popescu, a explicat, la Radio România, că țara noastră a recoltat cantătăţi record de gâru, însă acesta este foarte scump:
Pâinea își formează prețul în piaţă, ca orice alt produs, având în vedere niște elemente de costuri, pe de o parte, și relația cerere-ofertă. La noi, în momentul de față, nu se pune problema de relația cerere-ofertă. Or, în ultimul timp ce se întâmplă în piață este cu totul și cu totul excepțional, adică elemente de costuri care fac circa 80% din prețul pâinii sunt într-o creștere foarte mare; mă refer la materia primă, deși am făcut o recoltă mare, prețul este la un nivel nemaiîntâlnit în luna august. De asemenea, este vorba de energia electrică, de gaze și combustibil – toate aceste elemente de costuri sunt într-o creștere cu peste 45%.
Preşedintele RomPan, Aurel Popescu, a mai spus că o altă problemă cu care se confruntă firmele din domeniu o reprezintă lipsa personalului califiat, care a plecat să lucreze în străinătate.