Pagube din ce în ce mai mari produse de urşi în Harghita

Publicat de Corina Muntean, 21 aprilie 2021, 13:09
De la începutul anului au fost raportate 20 de cazuri de pagube produse de animale sălbatice, urşi şi lupi.
În ceea ce priveşte stricăciunile produse gopodăriilor localnicilor, este vorba de peste 100 de animale, oi, vite, găini și câini, dar şi mai mulți stupi de albine.
Cifrele sunt similare celor de anul trecut, a declarat pentru RTM directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Harghita, Domokos Laszlo:
În cursul anului 2021, în 20 de cazuri a fost convocată Comisia de evaluare a pagubelor produse de animalele sălbatice. Din acestea, 16 au fost cauzate de urs și 4 de lup. Până acum, printre victime, avem 5 bovine, peste 100 de ovine, peste 50 de găini, 17 stupi de albine, doi câini. Și lupii au făcut victime o bovină, doi căței și trei oi. Acolo intră și animalele rănite, din care unele se pot valorifica, altele se pot vindeca. Ieri am primit convocatorul pentru comisia de evaluare a pagubelor, iar pe astăzi a fost fixată întrunirea comisiei.
La rândul său, directorul AVPS ”Gordon”, Fancsali Istvan, spune că e necesară așa-numita ”vânătoare de reducţie la urşi”, pentru că din cauza protecției excesive, numărul exemplarelor este mult mai mare decât cel optim.
Astfel, pe fondul de vânătoare pe care îl gospodărește, de peste 10 mii de hectare din care 1200 pădure, s-a stabilit un număr optim de doi urși, este destulă hrană pentru 10-15, însă la ora actuală există peste 50:
Oricine, din aceste cifre poate să își dea seama că la un vânat mare, de calibrul ursului, care trebuie să mănînce zilnic, mărimea fondului e depășită cu mult în ce privește suportabilitatea, și vă spun de ce. Anul trecut am avut 10 femele de urși iar numărul puilor a ajuns la 20. Noi la evaluare am trecut numai 15, fiindcă știm că o parte mai trece înafara fondului. Și cu un an înainte tot așa, am avut peste 20 de pui. Acuma trebuie calculat, de regulă după procesele verbele, după numărul pagubelor se dă, pentru recoltare câte un exemplar. Deci anual împușcăm două exemplare de urs, și se înmulțesc efectivele cu peste 10.
Fancsali Istvan i-a amintit ministrului Tanczos Barna că a promis că, potrivit legislației în vigoare, până la mijlocul lunii mai Ministerul Mediului va face publică o cotă de intervenție la urs.
Vânătorii nu doresc neapărat uciderea urșilor, ci reducerea numărului, o soluție fiind mutarea lor în țări precum Germania, Austria sau Franța unde există condiții ideale pentru aceștia.
Valeriu Russu