Pagube de 800 de mii de metri cubi de lemn în Harghita și Mureș

Publicat de Corina Muntean, 17 februarie 2020, 17:26
Inginerul silvic Kadar Tibor Sandor de la Ocolul Silvic Zetea a confirmat pentru RTM dimensiunea pagubelor produse de furtuna a avut loc cu circa 10 zile în urmă și care a afectat câteva sute de hectare de pădure, numai în județul Harghita.
Acesta spune că, după primele evalurări, se poate estima că pagubele se pot ridica la aproape 1 milion de metri cubi, cantitatea copacilor dezrădăcinaţi depășind cota de exploatare pe mai mulţi ani.
Din păcate, în România avem o legislație excesivă în ceea ce privește cazul calamităților naturale, ca și material lemnos ce trebuie scos din pădure. Există un proces birocratic care nu ține deloc cont de faptul că în pădure lemnul este doborât și pe zi ce trece își pierde din valoarea de vânzare. O altă problemă e că nu primin nici despăgubiri, ca și agricultorii. Oamenii care se trezesc, de la o zi la alta, cu o astfel de pagubă imensă, trebuie să facă totul pe cont propriu, nu există nicio linie de ajutor din partea statului.
Garda Forestieră Brașov dă asigurări că face tot ce îi stă în putință instituțional să-i ajute pe oameni să-și limiteze pagubele, prin evaluarea cât mai rapidă a lemnului căzut și expedierea lui spre vânzare.
Trebuie acționat cât mai rapid pentru că, după încălzirea vremii , lemnul doborât de vânt se depreciază rapid, fiind invadat de insecte, atenționează directorul Ioan Sandu Mihalte:
La acest moment, potrivit unei situații estimative de la gărzile județene, avem pe Harghita undeva la 500.000 de metri cubi masa lemnoasă doborâtă, pe Mureș avem vreo 300.000 de metri cubi, pe Sibiu avem 100.000. Ceea ce ține de noi, dăm tot concursul, de eliberare de avize, de verificări pe teren, noi o să fiem acolo prezenți, pentru ca aceste doborâturi să fie exploatate într-un termen cât se poate de scurt. Asta e funcție de cum se va face punerea în valoare. Altfel, se depreciază materialul lemnos, pentru că trebuie să evităm un atac de insecte.
Direcția Silvică Harghita are în administrare doar 10% din pădurile județului, restul fiind păduri private.
Valeriu Russu