Pagini Muzicale Românești, un eveniment de tradiție pentru Liceul de Muzică din Brașov

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 noiembrie 2018, 15:30 / actualizat: 24 noiembrie 2018, 10:16
Cu prilejul Zilei Naţionale a României, Asociația de părinți PRO MUSICA – Tudor Ciortea Brașov, în parteneriat cu Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov, organizează, în perioada 16 – 23 noiembrie 2018, Concursul de interpretare „Pagini Muzicale Româneşti”, ajuns la cea de-a IX-a ediție.
Evenimentul omagiază cultura muzicală românească tradițională și creația cultă a compozitorilor români, prin valorificarea potenţialului artistic al şcolii muzicale interpretative braşovene şi naţionale. La concursul din acest an s-a înscris un număr record de participanți: 552, elevi cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani, ce studiază muzica vocală şi instrumentală prin orice formă de învăţământ. Concurenții pot participa la cele două categorii de nivel: A – elevi din învăţământul de stat (şcoli şi licee de specialitate) și B – elevi din alte forme de învăţământ (particular, cluburi şcolare, şcoli populare de arte şi meserii).
Concursul se desfăşoară într-o singură etapă, pe două genuri muzicale distincte: muzică românească clasică și muzică românească tradițională. Competiția muzicală este grupată pe mai multe secțiuni: pian – pian principal, pian complementar, pian la patru mâini /două piane; coarde; instrumente de suflat /percuţie; canto classic; ansambluri de muzică instrumentală: formaţii instrumentale mici (până la 10 componenți), orchestră de cameră (până la 26 componenți); ansambluri de muzică corală: grupuri corale (până la 12 participanţi), coruri de cameră (până la 40 participanţi); instrumente populare; canto popular; ansambluri de muzică instrumentală tradițională: formaţii instrumentale mici (până la 10 participanţi), orchestră de cameră (până la 26 participanţi); ansambluri de muzică vocală tradițională: grupuri vocale (până la 12 participanţi). „Concursul promovează, în primul rând, muzica românească.
Găsesc că este un lucru îmbucurător pentru că, după perioada comunistă, atunci când muzica românească era promovată excesiv și, din această cauză, după 1990, s-a înregistrat un recul: toată lumea s-a ferit să mai cânte muzică românească, însă cred că ea își merită din nou locul în peisajul artistic românesc. Copiii au astfel ocazia să se familiarizeze cu lucrări din repertoriul românesc. Cu atât mai mult, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, cred că este binevenit acest eveniment, déjà cu tradiție, în peisajul muzical al Brașovului. Sperăm, ca pe viitor, acest concurs să se extindă la nivel național. O pată de culoare este reprezentată de faptul că mulți copii îmbracă costume populare românești, dar și acest lucru îi apropie mai mult de ceea ce cântă”, afirmă prof. Corina Ibănescu, președinte al juriilor tuturor secțiunilor din concurs.
Fiecare secţiune este jurizată de către o comisie formată din profesori de specialitate ai Liceului Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea”, alături de care se vor afla şi câştigătorii Premiilor Absolute ai ediţiei anterioare ai concursul. Jurizarea va ține cont de asimilarea muzicală, tehnică şi artistică a lucrărilor prezentate, precum şi de gradul de originalitate a interpretării.
Concursul „Pagini Muzicale Românești” se va încheia cu o Gală a Laureaților ce se va desfășura vineri, 23 noiembrie 2018, de la ora 18, la Sala PATRIA din Brașov.
Cecilia Toma