Pădurarii vor primi arme letale
Publicat de Corina Muntean, 28 noiembrie 2019, 17:13 / actualizat: 28 noiembrie 2019, 23:46
Pădurarii vor primi arme şi cinci salarii compensatorii atunci când ies la pensie. Prevederile apar într-o lege adoptată ieri, de Camera Deputaţilor.
Modificarea Statutului personalului silvic a fost determinată de faptul că în ultimii ani mai mulţi pădurari au fost ucişi de către hoţii de lemne.
Secretarul general al Federației Sindicatelor din Silvicultură, Valentin Năstăsescu, care a contribuit la modificările Statutului personalului silvic, a explicat pentru RTM că munca pădurarului nu se rezumă doar la paza pădurilor:
Discutăm de dotarea cu armament de serviciu, pentru a-și putea apăra integritatea corporală, nu numai de hoți, că aici discutăm și de urs și de alte situații în care poate să fie pusă în pericol viața. Sunt situații care implică de la furtul de lemn până la inundații, incendii, deszăpeziri, căderi de avioane și pestă porcină africană, tot ceea ce înseamnă autoritate locală. Faptul că avem în dotare armanemt de serviciu, suntem pe situații de urgență, în orice moment trebuie să ne prezentăm. Cei din personalul de teren are muncă nenormată, deci oricând dacă e o problemă el trebuie să fie contactat, se prezintă, rezovă problemele.
Directorul Direcției Silvice Harghita, Cătălin Mutică, a ținut să precizeze că și la ora aceasta pădurarii din județ sunt înarmați, dar au pistoale cu bile.
Situația este diferită în cazul în care omul trebuie să se apere de urși, nu de hoții de lemne, spune Mutică:
La Direcția Silvică Harghita, toți sunt înarmați dar cu pistoale cu bile de cauciuc. În modificarea aceasta la Statutul personalului silvic, nu era trecută o asemenea obligativitate, deci în momentul de față toți pădurarii în mod normal ar trebui să aibă armă, pe alte legi. Nu puști, probabil că pistoale cu gloanțe, deci o să vedem exact legea, fiindcă încă nu a apărut în Monitorul Oficial. Eu le-am scos fiindcă erau închiriate, erau foarte costisitoare, dar dacă e obligatoriu, o să fim dotați cu arme cu glonț. Pe de altă parte, nu are nicio legătură înarmarea asta cu pistolete, față de urși, e altă zonă, alt nivel, eventual de arme de vânătoare. Deci sunt fonduri de vânătoare în care sunt pădurari și sunt fonduri de vânătoare în care nu sunt pădurari, acolo sunt paznici de la asociațiile de vânătoare.
În Covasna, personalul silvic din județ era deja dotat cu arme de foc letale, a precizat directorul Direcței Silvice Covasna, Emilian Cornea:
Colegii de la Covasna, toți pădurarii sunt dotați cu pistoale cu gloanțe, arme letale, nu cu bile de cauciuc. În ce măsură acești oameni pot să se protejeze, atât împotriva hoților de lemne cat și a urșilor, aici este dificil de spus. De multe ori și dacă ai, poate, armă în dotare, riști să fi acuzat după aceea că ai utilizat-o fără să respecți prevederile legale, e foarte interpretabilă treaba.
Potrivit Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva, în ultimii ani, şase pădurari au fost omorâţi, iar peste 650 de tehnicieni şi ingineri silvici au fost atacaţi de infractorii surprinşi în timp ce sustrăgeau material lemnos, suferind vătămări corporale grave.
Incidentele au avut loc în contextul în care pădurile din România sunt tăiate într-un ritm alarmant, potrivit organizaţiei Greenpeace.
România pierde în jur de trei hectare de pădure pe oră ca urmare a degradării sau a tăierilor legale sau ilegale de copaci, notează organizaţia nonguvernamentală care militează pentru protecţia mediului.
Valeriu Russu