Pacienții cu melanom ocular metastatic din România atrag atenția că riscă să rămână fără tratament
Publicat de Stan Lucian, 29 iunie 2024, 10:44
Cancerele oculare duc de multe ori la pierderea vieții pacienților cu această afecțiune în România, în lipsa unor terapii eficiente, care sunt disponibile pe plan mondial – au atras atenția participanții la o conferință de specialitate desfășurată la Timișoara.
Tratamentul este foarte scump, o doză costă 16.000 de euro și este nevoie de administrare săptămânală pe termen lung.
La ora actuală există doar câteva spitale în România, unde tratamentul este administrat gratuit în baza unui protocol de donații cu firma producătoare. Însă, contractul va expira în curând, iar dacă statul nu intervine, pacienții riscă să moară, a atras atenția președintele Asociației Melanom România, Violeta Astratinei:
Este, din păcate singurul tratament sistemic destinat melanomului ocular. În 2022, terapia a fost aprobată în Europam, prin procedură centralizată. Un an mai târziu, a obținut aprobare necondiționată din partea Agenției Naționale de Medicamente din România. Am sperat, desigur, că va fi inclusă în lista de medicamente compensate în aprilie 2024, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Întreaga situație este greu de acceptat. Este vorba de pacienți cu un cancer rar în stadiul metastatic inoperabil a căror speranță de viață este mai mică de un an.
În România există circa 30-40 de pacienți cu diagnostic de melanom metastatic ocular care așteaptă sprijinul statului român.
Sursa: RRA