Pacienții cu cancer, afectați grav de criza COVID
Publicat de MIRELA ROTAR, 14 aprilie 2020, 12:41 / actualizat: 16 aprilie 2020, 13:32
Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România, Cezar Irimia, potrivit căruia peste 120.000 de bolnavi de cancer suferă de măsurile restrictive din spitale.
Ordonanța Militară nr. 7 prevede amânarea tuturor intervențiilor chirurgicale care nu sunt urgențe majore, însă de teama îmbolnăvirilor unii medici refuză astfel de intervenții, mai spun reprezentanții bolnavilor.
Pe lângă acestea, lipsesc unele medicamente din farmacii ceea ce va duce la o creștere a numărului de decese, susține președintele FABC, Cezar Irimia:
Pe lângă faptul că nu ne găsim medicamentele uzuale în farmaciile cu circuit deschis, suntem refuzați la intervențiile chirurgicale. S-a întâmplat la Iași, la București. Suntem dați afară din spitale și redistribuiți, în loc să se formeze culoare verzi pentru pacienții cu astfel de patologie. Pacienții sunt foarte alarmați, bulversați, panicați… Am făcut nenumărate apeluri la autorități. A ieșit domnul doctor Arafat și a spus cu subiect și predicat: pacienții oncologici să fie tratați. Ei, nu se întâmplă așa…
La Târgu-Mureș, numărul cazurilor noi de pacienți oncologici a scăzut semnificativ în ultima lună deoarece nu se mai fac noi analize pentru a depista boala.
Pacienții cronici, însă, își primesc tratamentele, asigură managerul interimar al Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Daniel Porav:
Partea de radioterapie nu funcționează la ora actuală, doar ceea ce înseamnă chimioterapie. Radioterapie, singurii care fac la ora actuală, dacă am înțeles bine, este la Topmed. În principiu, la începutul lunii iunie ar trebui să putem face și radioterapie în clădirea veche a Oncologiei. Clădirea unde se tratează acum pacienții oncologici este mai mică dar și numărul pacienților noi este mai redus dar toți pacienții care sunt în tratament cronic oncologic, beneficiază fără nici un fel de probleme. La niciunul nu s-a întrerupt tratamentul chimioterapic de oncologie.
Clinica de Oncologie din Târgu-Mureș a intrat în renovare totală la începutul anului, iar activitatea ar putea fi reluată cel mai devreme în luna iunie.
Până atunci, activitatea medicală de oncologie se desfășoară în clădirea Clinicii de Prematuri din cartierul Dâmbu Pietros.
Cristina Bulbescu