Pacienții care vor să afle valoarea serviciilor medicale de care au beneficiat au la dispoziție un ghid practic
Publicat de Rotar Mirela, 9 septembrie 2022, 12:10
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a elaborat un ghid practic care explică pas cu pas ce trebuie să facă pacienții pentru a afla ce și cât a cheltuit statul cu sănătatea lor.
Ghidul a fost elaborat ca urmare a numeroaselor reclamații venite din partea cetățenilor în cadrul unui proiect de anul trecut al organizației, ”Fii informat, nu abuzat!”.
Reprezentanții Fundației spun că o legislație mai recentă dă posibilitatea asiguraților să primească informații detaliate în acest sens, în termen de 45 de zile.
ONG-ul solicită, însă, autorităților statului să dea posibilitatea asiguraților să-și acceseze direct dosarul medical din baza de date, precizează managerul de proiect din cadrul FACIAS, Ela Nica:
Peste 30% dintre repondenții care au participat la studiu, reclamau faptul că atunci când se duc la spital sau au nevoie de analize, deși au plătit asigurările de sănătate în avans, plătesc încă o dată pentru că nu sunt fonduri și voiau să știe pe ce se duc banii lor. Noi de atunci am început demersurile iar ce solicităm noi prin proiectul acesta este ca fiecare asigurat, bine ar fi și cei neasigurați, să aibă acces în baza unui cod de validare la aceeași bază de date, să interogheze ca să vadă la rândul lor cât a cheltuit statul cu ei. Să le poată vedea singuri. Să nu aibă drept de modificare, ci doar de citire.
La Casa de Asigurări de Sănătate Mureș au fost depuse doar 5 cereri în acest sens.
Mureșenii își primesc listele privind serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele de care au beneficiat, precum și costurile aferente, în doar 2- 3 zile, precizează președintele CJAS Mureș, Manuel Butiulcă:
De vreo doi ani s-a implementat o procedură prin care asigurații pot solicita informații referitoare la serviciile medicale de care au beneficiat din sistemul serviciilor sociale de sănătate pentru anul precedent. În acest sens, pe site-ul Casei Mureș este publicat la Secțiunea: Cetățeni asigurați, formularul de cerere pe care dânșii îl pot completa și trimite pe email la Casă sau se poate depune, bineînțeles, și la ghișeu. Am primit foarte puține astfel de cereri: anul trecut am avut trei solicitări iar anul acesta, două.
Ghidul practic privind accesul pacienților la istoricul medical și la modul în care sunt cheltuiți banii din asigurările de sănătate, poate fi consultat doar online, pe site-ul Organizației FACIAS.
Cristina Bulbescu